2017. augusztus 17., csütörtök

To the Bone


Lilly Collins csont és bőr. Újra! A lapok szerint maga a fiatal színésznő is küszködött egykoron az anorexiával. Testhezálló hát a szerep!


Az első filmes Marti Noxon To the bone-ja egy nagyon aktuális, rendkívül releváns témát jár körbe: mozijának főszereplői olyan tizenéves fiatalok, akik étkezési zavarral/zavarokkal, bulimiával, anorexiával birkóznak. A cél esetükben viszont már nem az, hogy felszedjenek néhány elvesztett kilót. Nem. A cél az életben maradás…
Bizonyos szakemberek szerint a táplálkozási zavar, illetve annak egyik legalapvetőbb típusa, az anorexia nervosa nem más, mint a tinédzserkor rákos daganata. És hát, látva a filmet, egyáltalán nem áll távol az igazságtól az, aki ilyen határozottan fogalmaz. 


Ha nem eszel, egy idő után a tested az izmaidat fogja felzabálni, majd a belső szerveidet.” Kemény dolog. A rendezőasszony pedig nem nagyon beszél mellé, durván szembesít a tényekkel és a következményekkel.
No persze azért mégiscsak egy játékfilmről beszélünk: van családi dráma, van egy csipetnyi romantika, van humor és hát a Me and Earl and the Dying Girl hangulata is megidéződik.


Nem olyan kimunkált és átgondolt, mint „elődei” – a Csillagainkban a hiba, vagy az imént említett Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni -, de legfőképp a kiváló fiatal színművészek érdeme (Lilly Collins és Alex Sharp viszik a hátukon a sztorit), hogy Marti Noxon rendezői debütje meglepően hangulatosra sikeredett.
A film sok mindent evidenciaként kezel, így a meghökkentő képsorokon kívül és a drámai alaphelyzeten túl tengernyi információhoz nem jutunk a taglalt betegséggel/betegségekkel kapcsolatosan. A hangulat ugyanakkor erős, a karakterek kiválóak – még Keanu Reeves is a helyén van! -, így a furcsa felületesség már nem is annyira zavaró. 


Végül – a téma komolysága ellenére – egy kellemes filmélménnyel, no meg az örök konklúzióval gazdagodunk: enni kell gyerekek, máskülönben elfogyunk, méghozzá végleg.
Egyétek és vegyétek!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése