2017. augusztus 29., kedd

Kalandos hétvége - The Confirmation


A kiváló író, Bob Nelson rendezői bemutatkozását köszönthetjük a The confirmation személyében, mely Nelson eddigi munkáihoz hasonlóan ismét a kisvárosi Amerika nem túl csilivili, viszont annál inkább életszagú közegébe kalauzolja a nézőt. 


Csak semmi pompa, az USA amúgy sem „csak Kalifornia és Florida”, akad még a két partszakasz közt „ez-az”. Nelson pedig újfent a köztes államokra, a koszlott, hétköznapi United States-re fókuszál.


Apja és fia talál egymásra ebben a lineárisan végigvitt, alapvetően nem túl bonyolult történetben. Nelson írói zsenije ismét megcsillogtatja magát, hisz egy végső soron bárgyú sztoriból képes igazi, finom, lélekkel teli filmet varázsolni. 


És igen, Nelson elsősorban mégiscsak író - direktorként kicsit tétova és bizonytalan. A tapasztalatlanságból fakadó esetlenség szerencsére pont nem áll rosszul ennek a sztorinak, de ha valaki biztosabb kézzel fogta volna a gyeplőt, s valamivel feszesebb ritmust diktál, biztos elismerőbben csettintenénk.


Nelson hozza az Alexander Payne-től eltanult figurát – ugye kettejük gyümölcse a zseniális, 2013-ban 6 Oscar-jelölést begyűjtő Nebraska -, de azért a differencia látható, érezhető...
A The confirmation – bocs, direkt nem használjuk a kissé idétlen magyar címet - ennek ellenére ígéretes debüt: Bob Nelson igen is tehetséges tanonc! Esetében biztosan nem releváns a „mindenki maradjon a kaptafánál” - frázis. 


Noha Clive Owen mostanában már nem tündököl úgy, mint egykoron, most ismét remek formáját mutatja. A Mindight special-ből ismerős Jaeden Lieberherrel csodás apa-fiú párost alkotnak.
És bár csordultig vagyunk a szó legnemesebb értelmében „hétköznapi” jelenetekkel, még egy izgalmas szerszámkészlet utáni nyomozás is belefért a kalapba.
Bob Nelson filmje nem váltja meg a világot, nem képes olyan katartikus pillanatokra, mint Payne mesterien kidolgozott alkotásai, azonban azt a törékenységet, és kedves esendőséget, amely miatt a Nebraska-t olyannyira szerettük, simán abszolválja. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése