2017. augusztus 7., hétfő

Nyers - Grave - Raw


Hogy a visszafogott vegetáriánus diáklány, hogyan és miként válik húsra – emberi húsra! – éhező emberevő kannibállá? No ez aztán a vérbeli horror topik!
Ugyan a tavalyi Cannes-i Filmfesztivál közönségét egy emberként sokkolta a nővére levágott ujján nagy áhítattal „cuppogó” koleszos állatorvos növendék bizarr felnövés története, a Nyers korántsem – csak - a vitathatatlanul sokkoló mivolta miatt fontos és figyelemreméltó mozi! 


A fiatal francia rendezőnő Julia Ducournau rendhagyó coming-of-age horrorja erőteljes debüt, amely mellett nagyon nehéz szó nélkül elmenni. A film provokatív, a maga módján még vicces is, bazira beteg, és olyan bátran, vagányan forgatja ki a horror műfaj betokosodott kliséit, hogy azt öröm nézni.  


Ducournau szeplőtelen főszereplője, Justine kiszakad az otthoni kontextusból, hirtelen a felnőtt kor küszöbén találja magát. Picit tart az ismeretlentől, eleinte bizonytalanul is mozog az új közegben. Akklimatizációja végül aztán olyannyira jól sikerül, hogy a tökéletes integrálódás mellett hamarosan a tápláléklánc csúcsán találja magát. Nem hagyja, hogy a világ felzabálja, helyette ő maga zabálja föl a világot.
Számos szépen végigvitt allegória lelhető fel a filmben. A Nyers metaszintjének felfedezése érdekes élményt nyújt, azonban Justine metamorfózisának folyamata talán még izgalmasabb. Ahogy a lány eljut A-ból B-be. Ahogy az élet nyersességét, valódiságát ízlelgeti.


Extrém mozi ez, nyilván sokaknál ki is fogja verni a biztosítékot az extremitása. Azonban Docournau bátorsága, zseniális történetvezetése, és mesélő kedve, a frissesség és intenzitás, amellyel előadja ezt az abszurd, beteg sztorit mindenképp megsüvegelendő! 


És helyenként olyan ironikus és önreflexív a modor, hogy még az explicitás láttán sem az fordul meg a fejünkben, hogy „jajj, de durva”, hanem hogy az embertelensége dacára mégis mennyire emberi ez a film, mennyire intim. Hogy úgy beszél a fiatalkori szexualitásról, mint előtte senki, és hogy olyan természetes a „nyersessége”, hogy a kannibalizmus, mint olyan végül észrevétlenül elveszíti eredeti jelentéstartalmát.
És ez bizony bravúr! Ahogy bravúr a történet frappáns, emlékezetes lezárása is.
Bárki bármit mond, okos film ez - nagyon is!
Csak haladóknak!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése