2017. augusztus 22., kedd

The Wall


Az ötlet tök frankó, ráadásul nem akárki, a tapasztalt Doug Liman (A Bourne-rejtély; A holnap határa) álmodta vászonra a Joel Schumacher Fülkéjének alapszituját idéző katonadrámát, amelyben egy iraki orvlövész okoz kellemetlen perceket – inkább órákat - egy jóhiszemű amerikai fiatal felderítőnek. Akit amúgy baromira nem izgat már ez az egész cécó, nagyon menne már haza; mert hogy a háborúnak egyébként is papíron már vége. 


Emberünk óriási slamasztikába kerül. A társát hasba lövi a távolban rejtőző, az amerikai katonákat bosszúból, illetve oktató szándékkal tizedelő titokzatos iraki. És hát Isaac sem ússza meg sebesülés nélkül: a lábából ömlik a vér, kiszolgáltatottá, azaz célponttá válik, az orvlövész fegyvere ott leselkedik rá valahol a horizont peremén, ő pedig egy régi iraki iskola épp hogy egyben lévő tégla fala mögé rejtőzve tipródik a halál árnyékában. 


Aaron Taylor-Johnson abszolút alkalmas arra a „férfi melóra”, amit annak idején a már említett Fülke c. klasszikusban Colin Farrell olyan parádésan abszolvált. Csak hogy itt más azért a felállás, ráadásul Liman lecsupaszította az eredetileg sokrétű, érzelemdús, drámai szkriptet - így kevesebb lehetőséget biztosítva főszereplőjének a nagy trüvájra. Ennek ellenére Taylor-Johnson remek, csak a történet veszít egy idő után a kezdeti lendületéből, majd az egyszerűbb utat választva egy egyszereplős, korrekt, de nem túl különleges kamara-thrillerré degradálja magát. 


Kár, pedig Johnson képes lett volna megmutatni a sztori sokszínűségét. Ezen irány(ok)ba egyébként itt-ott azért kimozdul a történet, de végül egyik érdekesnek ígérkező drámai szálat sem viszi végig. 


A finálé kétségkívül hatásos, de valójában egy előre sejthető fordulatot tartogat.
Nagy konzekvencia nincs, noha thrillerként, zsánerfilmként még így is egészen emlékezetes a The wall. És ez főként Aaron Taylor-Johnson karizmájának köszönhető.
Rossz viszont belegondolni, hogy Isaac és a rá leselkedő orvlövész közti párbeszédek mennyivel érdekesebbek és agyasabbak lehettek volna, ha valaki jobban megírja őket… 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése