2019. március 23., szombat

Űrdongó - Bumblebee


Lám, miből lesz a cserebogár. Avagy az űrdongó…
Michael Bay vállalhatatlan Transformers mozijai után a Kubo és a varázshúrok rendezője, Travis Knight rázta gatyába az autobotok és álcák intergalaktikus meséjét.
Knight nem tett egyebet, csupán beidézte a ’80-as évek ifjúsági kalandfilmjeinek legjobb pillanatait. S nem csak és kizárólag a látványra helyezi a hangsúlyt… Remekbe szabott sztorit kanyarint, és lelket is kölcsönöz a filmjének.


A Bumblebee az eddigi legjobban sikerült Transformers-mozi, ami önmagában persze nem túl nagy erény, de ha azt mondjuk, hogy ez egy erős, izmos családi film, mely jó hagyományokból táplálkozik, stílusos és nem utolsó sorban roppantul szórakoztató, akkor – főként az „előtörténet” ismeretében, azaz Bay ízléstelen látványorgiái után – valószínűleg sokan fogják szkeptikusan ráncolni a szemöldöküket.


Pedig igaz! A Bumblebee szerethető, ügyesen összepakolt blockbuster, minőségi cucc! Knight frappáns megoldásai – Űrdongó korabeli slágerek segítségével kommunikál újsütetű barátjával, Charlie-val -, a ’80-as évek miliőfestése, s a kiváló, nosztalgikus hangulat igazán kellemes pillanatokat produkálnak.


S ha már a ’80-asok! Travis Knight nem a Stranger Things-féle nosztalgia-vonatra váltott jegyet. Sokkal retróbb, ha úgy tetszik, „hagyományosabb” annál. Olyan klasszikusokat idéz, mint az ET, a Szuper haver, vagy akár a BMX banditák. Pop kulturális utalásai nem olyan arcba mászóak és direktek, mint azt a ’80-as évek hangulatát majmoló kortárs filmektől az utóbbi időben megszokhattuk.
Nyilván van ebben tudatosság- marketing és tervezés és célzatosság - a stúdió részéről, de kit érdekel, ha a végeredmény őszinte és imádnivaló.


Hailee Steinfeld már a The Edge of Seventeenben is levett minket a lábunkról. S ahogy akkor, most is bizonyítja, hogy generációjának egyik legtehetségesebb ifjú színésznője. Milliószor jobb és karizmatikusabb főhös, mint Shia Labeouf! A karaktere friss és üde. Szívét-lelkét beleteszi a szerepbe és nem mellesleg kiválóan játszik!


Persze akadnak gyengébb momentumok, John Cena és Jorge Lendeborg Jr. például kifejezetten feledhetőek, viszont a két főszereplő (Steinfeld és maga Űrdongó), valamint a film által kreált univerzum remekül funkcionálnak!
Nem tettünk volna egy lyukas garast sem rá, de a helyzet az, hogy a Bumblebee az utóbbi egy-két év egyik legklasszabb, legemlékezetesebb amerikai közönségfilmje!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése