2019. március 18., hétfő

Egy kis szívesség - A Simple Favor


Paul Feig - a nem csupán vicceskedő, hanem valóban vicces Humor Herold - az olyan frappáns komédiák, mint a Koszorúslányok, vagy az épp kishazánkban forgatott Kém után thriller-csinálásba vágta a fejszéjét.
Helyesebben: fogta Darcy Bell azonos című könyvsikerét, s az alapanyagot teljes mértékben a saját képére formálta. Értsd jól: öntörvényűen a saját szájíze szerint készítette el az adaptációt.


Mivel ugye Feig a vígjátékok irányából jön, ezért megborította Bell kisasszony koncepcióját – a regény ugyanis vegytiszta bűnügyi sztori, annak minden komolyságával -, s a tőle telhető legspeckóbb módon fűszerezte meg éjfekete humorral a filmje alapjául szolgáló történetet.


Az Egy kis szívesség ugyanakkor – Feig üdítően laza stílusa ellenére – mégsem működne olyan frankón a két elemében lévő színésznő, Anna Kendrick és a femme fatale szerepében fürdőző Blake Lively nélkül.


A casting remek, rendkívül testhezállóak és testreszabottak a szerepek! És amellett, hogy két kitűnő alakítást látunk, kapunk ötletes dialógokat, és egy rafkós sztorit is, ami – egy-egy üresjáratot leszámítva - végig képes fenntartani a figyelmünket.


Akadnak azért kevésbé jól sikerült pillanatai is a filmnek. Az utolsó harmad fordulat-halmozása pl. a játékidő végére már picit fárasztóvá válik, s épp ezért a finálé sem szól akkorát, mint az az előzményeket figyelembe véve elvárható lenne. Illetve a krimiken edzett nézősereg számára egy-egy csavar sem fog akkora meglepetést okozni.
Ahogy a mondás tartja: a kevesebb több!


Feig és a csajok azonban görcsmentesen vezénylik – zavarják le a sztorit, mi pedig alig győzzük kapkodni a fejünket. Jók a bemondások, találóak a karakterek – már csak Lively és Kendrick játéka miatt is érdemes megnézni a filmet -, és nem utolsó sorban: oltári király a hangulat!
Nem lesz „kult”, ahhoz túl csélcsap, de ügyes kis mozi ez, az már biztos!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése