2017. június 5., hétfő

Meru


Ha életetekben csupán egy hegymászós dokut néztek meg, válasszátok a Merut!
Ezt a lélegzetelállító felvételekkel, remek operatőri munkával felvértezett észveszejtő, kalandvágyat generáló filmet, mely 2015-ben végigtarolta az összes nevesebb észak-amerikai filmfesztivált, és lazán elhozta a Sundance közönségdíját! 


A film 3 évig készült (története 3 évet ölel fel), s központjában a Himalája egyik legnehezebben mászható csúcsa, a „cápauszonyként” emlegetett 6310 méteres Meru áll. Illetve 3 kiváló hegymászó – extrém sportoló. Elsőként az élő legenda, Conrad Anker, aki számos magashegyi kalandja (összesen 3-szor állt pl. az Everest csúcsán oxigénpalack nélkül), antarktiszi expedíciója, és sziklamászása mellett azzal vonta magára a világ, valamint a hegymászó társadalom figyelmét, hogy 1999-ben ő találta meg a Mount Everest első hódítójának, George Mallory-nak a megfagyott holttestét a világ legmagasabb hegyén. Anker mentoráltja, és mászó társa a kínai származású Jimmy Chin (a North Face arca, a GoPro egyik elsőszámú endorsere, a National Geographic állandó munkatársa), a szintén emberfeletti teljesítményeiről híres mászó, aki 2006-ban fogta magát, felkapaszkodott az Everest csúcsára palack nélkül, majd lesíelt a 8848 m magas hegytetőről. Chin mindemellett kiváló operatőr, filmes és fényképész – többek között ezen nagyszerű készségeire is ékes bizonyíték a Meru. No és itt van még a trió harmadik tagja, a profi sziklamászó, Ronan Ozturk, aki szintén számos sportfilm és „mászós-mozi” operatőre volt már az utóbbi néhány évben. 


Ez a megveszekedett, fanatikus csapat 2008-ban elszánta magát, hogy elsőként meghódítsa a „cápauszonyt” – ki-ki más-más indíttatásból -, s felmerészkedjen, felküzdje magát a számos profi hegymászó legendát visszafordulásra késztető csúcsra. Természetesen nekik sem ment könnyen, az első alkalommal nagyjából 100 m-el a csúcs alatt kényszerültek feladni a mászást. 3 kemény és eseménydús év alatt azonban – a film ezt az „intermezzo”-t is nyomon követi – egyikőjük sem tudta kiverni a fejéből a Meru-t, s 2011-ben a trio ismét útra kelt, hogy megvívja emberfeletti csatáját a heggyel. 


E három elképesztő fazon csodás története tehát a Meru, amelyben a csapat két tagjának (Chin és Ozturk) szemet gyönyörködtető fotográfiáiban, mozgóképeiben elmerülve lehetünk részesei a kalandnak. Átélhetjük a srácokkal a több napos, gyötrelmes mászást fölfelé, a sziklafal tövében történő bivakolást, s a speciális függő sátorban eltöltött éjszakákat a több mint mínusz 20 fokos hidegben.  


Mindemellett a film betekintést nyújt Conrad, Ronan és Jimmy hétköznapjaiba, s a srácok – és barátjuk Jon Krakauer (Az Outside magazin riportere, a híres Into thin air c. dokumentumregény szerzője. Krakauer egyike volt azon szerencséseknek, aki élve lejött az Everest-ről 1996-ban, amikor is 12 ember, köztük profi hegyivezetők vesztek oda egy szerencsétlen csúcstámadási kísérlet után) - által narrált mozi megpróbál arra is választ találni, hogy hogyan és miként vált ezekből a fazonokból profi hegymászó, mi az indíttatás, mi az előtörténet. 


A Meru legfőbb erőssége és erénye a lélegzetelállító felvételek mellett az, hogy bár ízig-vérig dokumentumfilm, magában hordozza a klasszikus játékfilmek „játékosságát” is. Noha az utolsó mászást már nem sikerült olyan alaposan dokumentálnia Chin-nek és Ozturk-nek, és én magam még vártam a film zárásaként egy pici kis jelenetet, ami valamivel biztosabban elvarrja a szálakat a sztori végén, a Meru így is az egyik legtutibb hegymászó-mozi, amit valaha készítettek. Ráadásul mindez első kézből, hitelesen, autentikusan, a világ legjobbjaitól. 


Vannak nagy pillanatai a filmnek, remek a dramaturgia! Jimmy Chin magyar (!) származású felesége, Elizabeth Chai Vasarhelyi a társrendezője – Jimmy mellett – a Meru-nak. Elizabeth remek munkát végzett, de Jimmy-nek és Ronan-nak is óriási szerepe van a sikerben. Ilyen magasságban filmezni ugyanis már önmagában is extrém teljesítmény. Chin és Ozturk pedig elképesztő mozzanatokat örökített meg.  
Arra a szűk 90 percre tuti, hogy bárkit képes magával ragadni az alkotás. Még azt is, aki egyébként nem vonzódik, vagy nem érdeklődik a profi hegymászás iránt.
Képzeletbeli hágóvasat fel, s irány a Meru, Conrad Ankerrel, Jimmy Chinnel és Ronan Ozturkkel! 

90%

2 megjegyzés: