2019. március 15., péntek

A törvény nevében (3. évad) - True Detective (Season 3)


Ha az első évad maga volt a misztikum és a titokzatosság, a második pedig a hűvös távolságtartás, akkor a harmadik szezon egyértelműen az eddigi legszenzitívebb, legérzelgősebb A törvény nevében-fejezet. S ez egyáltalán nem pejoratíve értendő.  


Mahershala Ali személyében megvan a szuggesztív főhős is, olyasféle magányos figura ő, mint az elsőben Matthew McConaughey volt, noha a történet azért közel sem olyan megkapó, mint a 2014-es szezon több rétegű, komplex sztorija.


Hiába mondják, hogy a 2019-es True Detective az első évad nyomvonalán halad, s hasonló hangulatot hoz, az állítás maximum az első egy-két epizódra igaz.
A bűnügy most sem olyan hátborzongató, mint a McConaughey-s kultikus nyitó szezonban volt, de kétségkívül ennek a harmadiknak is megvannak a maga érdemei és egyedi jellegzetességei. Ahogy említettük: most először penget érzelmesebb húrokat a True Detective!


Igaz, Pizzolato mindig is szeretett a karaktereire fókuszálni, de most először az antológia történetében ragadtatja magát úgy Isten igazából szentimentális pillanatokra az író – ami egyértelműen új, szerintünk üde színfolt - a True Detective krónikájában.


Természetesen nem csak és kizárólag összeborulós jelenetekből áll a film. Roland West és Wayne Hays nyomozók egy olyan megoldatlan bűnügyet görgetnek közel 30 éve maguk előtt – a 3 idősík parádésan kerül bemutatásra -, amely teljes egészében rányomja a bélyegét az életükre, világlátásukra és jellemükre. Mint az az utolsó epizódban kiderül – nyugi, nem spoilerezünk! -, talán picit felesleges volt ennyire túlreagálniuk a dolgot, de a sokak által bírált finálé szerintünk szépen, elegánsan, konzekvensen tesz pontot a több évtizedet felölelő eseménysor végére.


Igaz, Pizzolato picit túltolja a zárlatot. Amikor azt gondolnánk, hogy „itt a vége fuss el véle”, még be-betold egy-egy szcénát. Kicsit ritmustalanná is válik ezáltal a végjáték. 


A történet az első két rész alapján valamivel többet ígér, mint amibe aztán kulminál, de a True Detective-ben sosem igazán a bűnügy megoldásán volt a hangsúly, hanem az adott nyomozók vívódásain és lelki csatározásain. Ezt pedig a harmadik évad is kifogástalanul abszolválja.


S noha azért örültünk volna egy picit agyasabb konklúziónak, Mahershala Ali, Stephen Dorff – de jó őt újra látni, pláne egy ilyen testhezálló szerepben -, valamint a csodás Carmen Ejogo tesznek róla, hogy emlékezetessé váljon az új évad.


Úgy érezzük, hogy Nic Pizzolato mindenképp szintet lépett a 2019-es True Detective-el, hisz hangulatában és atmoszférájában merőben más ez az évad, mint az előzőek. Jóllehet, érezni a szándékot, hogy a második széria kudarca után igyekszik visszaédesgetni a 2014 után elvesztett rajongókat, s ennek érdekében becsempészett néhány ismerős hangulati elemet a nyitó évadból.


Összességében azonban elmondható, hogy a True Detective ügyes, okos, jól kifundált brand, igazi minőségi krimi-antológia, ami bár ezúttal sem tudta hozni az első évad zsenialitását, most is kiegyensúlyozottan, megbízhatóan magas nívón teljesít.

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése