2019. március 16., szombat

A gyűlölet, amit adtál - The Hate U Give


Nem volt kétséges, hogy Angie Thomas izmos bemutatkozását, a mindenféle bestseller listán előkelő helyet szerző The Hate U Give c. regényt Hollywood minél előbb magáévá teszi.


A könyv erős kiáltvány, a Black Lives Matter, az afroamerikaiak egyenjogúságáért foggal-körömmel küzdő, harcoló mozgalom kiáltványa. Melyben egy 16 éves színesbőrű tinédzserlány, Starr kerül a faji előítéletek és az elfogadás/integráció/tolerancia kereszttüzébe. 


A lány fehér fiúval randizgat, a legjobb barinője is fehér a gimiben, de miután egy gyermekkori barátjával, az afroamerikai Khalillal egy házibuliból hazafelé kocsikáznak, s a srácot a rendőri igazoltatás során a – fehér – rendfenntartó közeg egy félreértés (?) miatt gondolkodás nélkül agyonlövi, Starrban elkezd munkálkodni egyfajta zsigeri düh és elkeseredettség, amely természetesen szoros összefüggésben áll a faji hovatartozással, a rasszizmussal, a társadalmi hierarchiával, valamint a toleranciával – illetve annak hiányával.


A történet maga egyébként rendkívül sokoldalú és rengeteg lehetőség rejlik benne. Mindezt Angie Thomas szépen tüzetesen körbe is járja a könyvében. Csak hogy azt a komplexitást, amelyet a regény kínál, a film nem kínálja. Sokkal egyszerűbben, mondhatni szájbarágósan fogalmaz. George Tillman Jr. interpretációjának nincsenek árnyalatai, ami által zavaróan didaktikussá és demagóggá válik az egyébként izgalmas alapanyag.


Az ideológia elvérzik a mozgóképes verzióban, túlságosan elmerül a maga által kreált sűrű, cukormázas pátoszban a történet, s azzal, hogy mindent az arcunkba tol, épp a súlyát veszíti el a mondanivaló.


Ezzel együtt, mint young adult mozi, vagy akár, mint felnövés történet, összességében működik a film.
Vagy legalábbis: az átlagon valamelyest felül teljesít. Viszont a tengerentúli dicshimnuszok, és az éltető kritikák után ennél jóval erőteljesebb filmélményre számítottunk.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése