2019. október 13., vasárnap

Sarkvidék - Arctic


A Youtuberként elhíresült brazil Joe Penna a kortárs filmművészet egyik legsokoldalúbb alakját, a dán Mads Mikkelsent nyerte meg első egész estés mozijának főszerepére.
Mondhatnánk, hogy ez volt a játékfilmek terén még zöldfülűnek számító Penna nagy szerencséje, de a helyzet az, hogy az Arctic jó film! Nem kimagaslóan jó, nem gazdagítja formabontó újdonságokkal a túlélőfilm-zsánert, de ahhoz mérten, hogy debüt-meló, meglepően tudatos és kiegyensúlyozott.


Az Arctic a Robert Redford - féle Minden odavan párjaként is definiálható, hisz Joe Penna is – akár J. C. Chandor - az ember, az egyén viszontagságaira, drámájára helyezi a hangsúlyt, s egy tulajdonképpeni kamaradarabot instruál. Amely mentes a CGI-orgiától, mentes a látványelemektől és az akciótól.
S noha a Mikkelsen által játszott karakter a felvezetés után egy partnert is kap, azaz Redforddal ellentétben nem egyedül vívja az elemekkel folytatott küzdelmét, a duóvá való kiegészülés csak még komplikáltabbá teszi a helyzetét.


Nagy kár, hogy a film második felében, illetve a fináléban a rendező a túlélő mozik kiszámítható fordulatait, komponenseit (is) alkalmazza. Biztosak vagyunk benne, hogy ezek nélkül is működött volna a történet. Sőt, ha a befejezés bátrabb és határozottabb, most egy igazán különleges zsánerfilmet ünnepelhetnénk az Arctic személyében.
Ami azért így is tartogat egy rakás szívbemarkoló és erős pillanatot. És mivel egy one man show-ról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Mads Mikkelsen erőtől duzzadó, zseniális játéka mellett sem.


Nyilván egy ilyen jellegű mozi nagyban épít a fő karakterére, Mikkelsen pedig az a fazon, akire bőven lehet építeni. Sőt, a dán színművész még annál is többet teljesít, mint ami elvárható lett volna tőle.


Egyértelműen a színészi teljesítmény miatt válik maradandó élménnyé az Arctic, s ennek köszönhetően nézzük el Joe Penna esetenkénti csetlését-botlását, és bátortalanságát.
Ja, és fáztunk, baromira fáztunk. Ez azért jelent valamit, nem?

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése