2019. október 4., péntek

Amadeus


Újranéztük! Jelentjük: még mindig zseniális! S a „director’s cut” plusz 20 perce is élmény számba megy, és új színekkel gazdagítja a jól ismert narratívát!
Milos Forman 1984-es, 8 Oscart nyert műalkotása örökérvényű mestermunka, és nem csak a témája miatt!


TUDTAD?  

F. Murray Abraham a szerep kedvéért tanult meg kottát olvasni. Azt megelőzően nem rendelkezett zenei ismeretekkel.

Az egyik jelenetben Mozart lesajnálóan beszél Gluck-ről és Handel-ről, miközben a valóságban e két zeneszerző volt a mester legnagyobb kedvence. 


A Salieri korházi szobájában, valamint a Mozart lakásában zajló jeleneteket stúdióban rögzítették, de ezt leszámítva az összes szcéna forgatását valós helyszíneken instruálta a stáb.

Tom Hulce korábban úgy nyilatkozott, hogy Mozart gyerekes, infantilis kacaját egy direktorról mintázta, akivel korábban együtt dolgozott. Egy 2016-os interjúban neki szegezték a kérdést, ugyan bökje már ki, ki volt az ihletforrás, de Hulce nem árulta el a titokzatos rendező kilétét. 


Oscar-baki: az 57. Oscar-gálán Laurence Olivier adta át a legjobb filmnek járó arany szobrocskát. Olivier felsétált a pódiumra, kinyitotta a borítékot majd annyit mondott a mikrofonba: „Amadeus”. Anélkül, hogy felolvasta volna a nomináltak névsorát…


A filmben Milos Forman kedvenc városa, Prága helyettesíti Bécset!

A forgatás 1983-ban zajlott 6 hónapon keresztül Prágában, az akkori Csehszlovákiában. A kommunista rezsim titkos rendőrsége ennek megfelelően igen-igen ferde szemmel nézte az amerikaiak ténykedését a városban, minden lépésüket figyelték és folyton a stáb sarkában voltak.

Noha a film szinte az összes létező szakmai elismerést begyűjtötte, amit csak lehetett, a jegypénztárakban már nem aratott ilyen osztatlan sikert. A nyitó hétvégén Mozart igen gyengén muzsikált, csupán fél milliót hozott a konyhára, s a későbbiekben is mindösszesen 52 millió dollárt sikerült világszerte keresnie a filmnek a 18 millió dolláros büdzsé ellenében.


Tom Hulce a forgatást megelőzően csupán gitáron játszott, a szerep – és legfőképpen Milos Forman – kedvéért azonban zongorázni is megtanult. Így az ominózus jelenetekben valóban ő klimpírozik a klaviatúrán, jóllehet, a zenei részeket a későbbiekben passzintották a filmhez.

Tim Curry, Mel Gibson, Mark Hamill és Mick Jagger (!!!) is versenyben voltak Mozart szerepéért.

Kenneth Branagh-ot már leszerződteték a címszerepre, amikor Milos Forman meggondolta magát, és  végül az amerikai Tom Hulce mellett döntött.


F. Murray Abraham-on napi 4 és fél órát melóztak a sminkesek, mire „öreg-Salierit” csináltak belőle.

A film soundtrack-je 56. helyig kúszott fel a Billboard listán, s így minden idők legsikeresebb (értsd jól: legtöbb példányszámban eladott) klasszikus zenei lemezévé avanzsált. 


Milos Formant, még a projekt kezdeti időszakában, az egyik filmstúdió arra próbálta rávenni, hogy szerződtesse Walter Matthau-t a címszerepre. Forman azonban elhatárolódott a dologtól, mondván Matthau túl öreg Mozart lenne. Igaza volt, hisz a színészóriás akkor már bőven a 60-at taposta, ez pedig nehezen lett volna összeegyeztethető Amadeus 30 esztendős karakterével…

A jelenetek természetes fényben lettek rögzítve, Forman ragaszkodott hozzá, hogy kizárjanak mindennemű modern világító eszközt a forgatás során. 


Az egyetlen olyan filmalkotás, amelyben mindkét főszereplő (F. Murray Abraham, Tom Hulce) nominálva volt a „legjobb férfi főszereplő” Oscarjára. Végül F. Murray Abraham vihette haza a díjat.

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése