2019. október 1., kedd

Pókember: Idegenben - Spider-Man: Far From Home


Nálunk működött az előző, bírjuk Tom Hollandot, és bár már szinte követhetetlen, hogy az amcsik hányszor, milyen különféle koncepciókkal rugaszkodtak neki a hálószövő sztorijának, Pókember akkor is a kedvenc szuperhősünk marad, punktum. Még akkor is, ha nem feltétlenül úgy képzeljük el Peter Parker karakterét és a ’pók-verzumot’, ahogy azt Jon Watts 2017-ben, a mostani sorozat első epizódjában a vászonra álmodta.
A mostani széria azonban vitán felül a legötletesebb és leginvenciózusabb az eddigiek közül, Tom Holland pedig lazán elviszi egymaga a hátán az Idegenbent is.


Az új mozi nagyot húz azzal, és egyáltalán nem válik a kárára, hogy a cselekményt áthelyezi a tengerentúlra, Európa ikonikus helyeire. Peter ugyanis az európai vakáció kellős közepette találja szembe magát élete eddigi legnagyobb kihívásával. A coming-of-age pók-sztori tovább szövődik, hősünkre a szerelem is rátalál – az Eufóriából ismert Zendaya alakítja MJ-t -, s még ha mindvégig ott motoszkált bennünk, hogy ez a felállás bizony köszönő viszonyban sincs az általunk olyannyira kedvelt eredetivel, Stan Lee legendás képregényhősével, piszok szórakoztató Jon Watts Spiderman-parafrázisa!


A sztori nem túl bonyolult – hogy is lenne az -, szerencsére azonban az írók behúztak egy ötletes fordulatot a film derekán, ami az addigiakhoz képest mindenképp új szinteket – és színeket - hoz a történetbe. Peter Parker, ha lehet, még nagyobb slamasztikába kerül, mint bármikor eddig, mi pedig izgulhatunk, hogy a tinédzser szuperhős teljesítse a rá rótt, már-már lehetetlennek tűnő feladatot.


A hormonjaikkal viaskodó kamaszok szerelmi élete ellenben már kevésbé izgi. Láttuk ezt a huzavonát már ezerszer, ezer féle módon - Watts nem képes újdonságokkal gazdagítani a jól ismert toposzt.
Mysterio karaktere viszont telitalálat, köszönhetően Jake Gyllenhaal szokásosan szenzációs alakításának/átlényegülésének. Mindezt úgy, hogy közben nem nyomja le Hollandot, hagyja érvényesülni fiatal kollégáját.


A Pókember: Idegenben tulajdonképpen „a tökéletes nyári block buster”, annak minden pozitívumával – és negatívumával. Remekül szórakozunk közben, de igazán mély nyomot nem hagy.
„Csupán” a funkcióját, és a vállalásait teljesíti. Azokat viszont maradéktalanul!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése