2019. október 26., szombat

Családi bunyó - Fighting with My Family


Lehet-e Aronofsky kíméletlen Pankrátora után újat mondani/mutatni a wrestler-topikban? A válasz igen! Stephen Merchant szívvel-lélekkel teli első filmje a Norwich-i pankrátor famíliáról bizonyítja, hogy van új a Nap alatt! Az írtó béna és félrevezető magyar cím ellenére a Családi bunyó tetszetős családi mozi, melyet témája és „brittsége” tesz igazán emlékezetessé!


A Hivatal (The Office) társírója S. Merchant jó receptorokkal érzett rá a Knight család viszontagságaiban rejlő lehetőségekre. A família legifjabb hölgy tagjának történetében ugyanis van annyi eredetiség és érdekesség, hogy megérdemeljen egy 90 perces játékfilmet.
Paige karaktere és mesébe illő igaz története valóban izgi, ezt a sztoriból korábban készült dokumentumfilm is maximálisan alátámasztja.


A lényeg: Knighték élnek-halnak a pankrációért, az angliai Norwichben ők számítanak a wrestling helytartóinak. Kisebb-nagyobb pankrátor-esteket tartanak, kitartóan edzenek, s arról álmodoznak, hogy egyszer a sport mekkájában, az amerikai WWE-ben űzhetik az ipart.
A lehetőség aztán meg is adatik, de nem mindnyájuknak: a legfiatalabb Knight, a Paige művésznévre hallgató hugica az, akit a sport kufár kiválaszt a WWE-ben való szereplésre. Az út rögös, Paige-re számtalan nehézség vár a napos Miami-ban. Kívülállóként, jöttmentként kezelik, sorban kapja a szó szoros, és átvitt értelmében is a pofonokat, hogy aztán pont az outsiderségéből merítsen erőt, és elérje az álmait.


Totál kiszámítható dramaturgia, klasszikus történetív, Merchantnak azonban sikerült ízlésesen csomagolnia a sztorit. S noha sok esetben penge élen táncol a film – a drámázás pl. nem annyira megy neki, sokkal jobban teljesít amikor viccelni, vagy épp pofátlankodni kell -, a direktor mindig jó érzékkel kompenzál, nem hagyja, hogy negédessé váljon a történet.


És hiába Dwayne Johnson produceri munkája - és egyébként ötletes szerepeltetése -, hiába az amcsi közeg, a tetten érhető Hollywood-i hatások, és hiába Vince Vaughn, a legklasszabb az, hogy a Fighting with my family mindvégig megmarad európai mozinak!  
Nick Frost-al, Jack Lowdennel és legfőképp a kiváló Florence Pugh-al az élen!
Kedves kis családi film ez, nagyon kedves!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése