2019. október 9., szerda

Gumiláb - Footloose


Kenny Loggins címadója, Bonnie Tyler ikonikus slágere (a Holding out for a hero), egy totál okés, szerethető sztori és Kevin Bacon kisfiús tinédzser sármja.
A Footloose a zenés-táncos filmek egyik alapvetése. Nem tökéletes, de nagyon emlékezetes. Hála a kiváló szereplőgárdának, és a már említett Golden Globe – és Oscar-nominált muzsikáknak.


TUDTAD?  

A fiatal, tehetséges Kevin Baconre az Étkezde c. Oscar-jelölt Barry Levinson-mozi miatt figyelt fel Herbert Ross rendező.

Kevin Bacon egy 2013-as Howard Stern-interjúban bevallotta: manapság már falra mászik, ha felcsendül a film Golden Globe-ra és Oscar-ra jelölt betétdala, a Footloose. A beszélgetés során azt is elmondta, hogy sokan a mai napig azt gondolják, hogy remek táncos, pedig a film több jelenetében egy profi dublőr abszolválta helyette a látványos koreókat.


A történetet valós események ihlették. Egy icipici, Oklahoma-ban található kisvárosban, Elmore City-ben 90 évig (!!!) be volt tiltva a nyilvános tánc, míg nem egy csapat középiskolás 1978-ban kiharcolta, hogy a városatyák töröljék el az idejét múlt, konzervatív rendelkezést.

A Willard szerepére szerződtetett Chris Penn valóban nem tudott táncolni, ezért döntöttek úgy az alkotók, hogy picit átformálják a szkriptet és Willard Hewitt karakterét. Így került be a forgatókönyvbe utólag az a jelenet, amelyben Bacon táncleckéket ad a barátjának, illetve a kocsmai verekedős szcéna. 


Kevin Bacon hajviselete Sting frizurájára „hajaz”. A színész ugyanis óriási The Police rajongó volt akkortájt.

1983-ban Bacon két szerep között vacillált, az egyik a Stephen King regénye nyomán készült – azóta már tudjuk: feledhető - Christine-adaptáció, a másik pedig a Footloose. A Gumiláb producerei azzal érveltek, hogy ha az ő ajánlatukat fogadja el, a film sztárt csinál belőle. És milyen igazuk lett! Kevin Bacon-ből a Footloose faragott keresett Hollywoodi színművészt, a film pedig óriási sikert aratott világszerte!

Noha Bacon a szerepe szerint egy 17-18 esztendős végzős gimnazistát alakít, a forgatás ideje alatt már a 24. életévét taposta.


Csak néhány színésznő, akiknek a neve felmerült Ariel szerepével kapcsolatban: Daryl Hannah, Elizabeth McGovern, Michelle Pfeiffer, Rosanna Arquette, Diane Lane, Jodie Foster, Bridget Fonda, Madonna.

A producerek először Tom Cruise-t szerették volna szerződtetni a főszerepre, mégpedig a Kockázatos üzlet c. filmben abszolvált tánc jelenete miatt. Végül Cruise ’83-ban mégis inkább a Tökéletes mozdulatok c. sportfilmre írt alá. Aztán sokáig Rob Lowe volt a befutó – a színész állítólag remekül táncolt -, viszont egy hirtelen bekövetkezett térdsérülés miatt kénytelen volt visszadobni a szerepet. Ekkor került képbe Kevin Bacon…


Noha a filmben Lori Singer szüleit alakítják, Dianne Wiest csupán 9 évvel, John Lithgow pedig mindösszesen 12 évvel idősebb, mint ’Ariel’.


A jelenetben, amikor Shaw tiszteletes egy fotót mutat Rennek az elhunyt fiáról, Bobbyról – aki Sarah Jessica Parker filmbéli karaktere szerint olyan jóképű volt, akár Warren Beatty -, John Lithgow Ian névre hallgató fiát látjuk a képen.

A filmből nagy sikerű Broadway musical készült 1998-ban.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése