2019. október 11., péntek

A magas fűben - In The Tall Grass


A Bilincsben majd az 1922 c. filmekkel a Netflix bebizonyította - számtalan félresikerült próbálkozás és kudarcba fulladt kísérlet után -, hogy mégis lehet valamirevaló Stephen King filmadaptációt készíteni.
Ezúttal a Kocka tapasztalt rendezője, Vincenzo Natali szaladt neki egy újabb SK-mozinak, amelynek alapanyagát egyébként a horror-mester fiával, Joe Hillel közösen írta.


Ismét egy rövid lélegzetvételű King-művet szemelt ki magának a Netflix, Natali személyében pedig egy karakteres karmestert is sikerült szerződtetniük a projekthez.
Az In the tall grass ráadásul ígéretesen nyit, a film első 20-30 percében benne van az az összehasonlíthatatlan hangulat és esszencia, ami csakis Stephen King történeteire jellemző.


Egy férfi és egy nő (mint azt később megtudjuk: testvérpárról van szó) a hosszú, San Diego-ba tartó több ezer km-es utazás során kényszerpihenőt tart valahol az isten háta mögött. Becky állapotos, így kénytelen kelletlen egy hatalmas mező mellett állnak meg, ahol a fiatal nő a rapid rosszullétet követően vissza tudja öklendezni az aznapi reggelit.
Mielőtt azonban Cal és Becky tovább állna, egy kisgyerek segélykiáltására lesznek figyelmesek. A hang a „magas fűből” érkezik. A testvérpár nem teketóriázik, rögvest a kölyök segítségére sietnek, s a „rengetegbe” vetik magukat, nem sejtve, hogy valamiféle földön túli területre tévedtek, ahol hamarosan életük eddigi legbizarrabb, legveszedelmesebb élményében lesz részük.


A látvány és az operatőri munka szenzációs, a gond a színészvezetéssel, és a szkripttel van. Ez pedig elég ahhoz, hogy összességében egy b-kategóriás horror-katyvasszá degradálódjon a reménytelin és izgalmasan induló sztori.
Sajnos alig tudunk meg valamit a szereplőkről, amit meg megtudunk, az közel nem olyan érdekes, hogy igazán izgulni tudjunk értük. Bár Patrick Wilson kitűnően hozza a megtébolyodott gonoszt, valójában az ő karaktere is súlytalan. 


Kár, hogy szinte alig-alig kapunk kézzelfogható magyarázatot a történésekre. Kár, hogy mindvégig jótékony homály fedi az eseményeket. Nem kedveljük, ha mindent a szánkba rágnak, de Natali narratívája és történetvezetése finoman szólva is zavaros.


Így A magas fűben egy szemrevaló vizualitással megtámogatott – s e tekintetben vitathatatlanul emlékezetes – blődliként vonul be a Stephen King filmadaptációk jegyzékébe.
Erre mondják a szakírók, hogy „kihagyott ziccer”.

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése