2016. január 6., szerda

A Bélier család - La famille Bélier


… bárhogy is, a „jelelve éneklés” - vagy „énekelve jelelés” (?) - nagy fegyvertény, főleg ha egy bájos, szerethető családi sztorit sikerül köré kanyarintani.
…de nem csupán erről szól a történet!


Sokan egy lapon emlegetik A Bélier családot a 2011-es, szintén borzasztóan sikeres, szintén francia Életrevalókkal, de ugye nem lepődik meg senki, ha azt mondom, hogy a két alkotásnak valójában nem sok köze van egymáshoz!  
…tény, hogy az Intouchables-t műértőbb kezek formálták, de az is tény, hogy A Bélier család legalább annyira „szívvel-lélekkel mozi”, mint "elődje". 


Paula egy helyre kis farmon él a családjával. Suliba jár, pop zenét hallgat, s egy bazi nagy narancssárga fülhallgató segítségével igyekszik távol tartani magától a külvilágot magányos bicikli útjai során...
…mivel véget ér a szünidő, s kötelező fakultációt választani a tanév kezdetén, és mivel Paula olthatatlan vágyat érez az „új fiú”, a titokzatos Gabriel iránt, a lány – miként a srác - a délutáni énekfakt mellett teszi le a voksát. A bohém zenetanár, a kórusvezető Fabien hamar észreveszi, hogy Paula torkában kincs lakozik, s elkezdi agitálni a lányt, hogy komolyabban foglalkozzon a zenével. A cél a párizsi konzervatórium!


Paula válaszút elé érkezik, famíliájában ugyanis ő az egyetlen, aki nem siketnéma; rengeteg feladat hárul rá a családi gazdaság üzemeltetése, s a család mindennapi életének koordinálása miatt. Édesapja, az öreg Bélier ráadásul polgármesternek jelölteti magát, s a kampányban, a fater szócsöveként szintén Paulára vár a főszerep!
Karrier vagy család, önfeláldozás, vagy ’önös érdek’?
Természetesen nincs a kérdéskör végletesen és drámaian körbejárva - mégiscsak egy feel-good moziról beszélünk -, de A Bélier család a „komolykodást” és a pátoszt is kellő intelligenciával - franciás eleganciával - kezeli! 


A film nagy erőssége a csodás színészgárda! Louane Emera (Paula) valamelyik francia énekes tehetségkutató felfedezettjeként tűnt fel, de színészként is kiválóan helyt áll! Játéka visszafogott, finom és szenzitív! Az énektanár szerepében Eric Elmosnino is nagyszerű, de a legütősebb mégis Francois Damiens és Karin Viard, a Paula szüleit alakító „duó”. A veterán francia színészek teljesen átlényegültek a szerep kedvéért… Az ő folytonos interakciójuk hihetetlen energiákat szabadít fel, nem beszélve a szinte burleszkes humorról, ami a figurák siketségéből, s a jelnyelv állandó használatából fakad. 


A Bélier család nem csinál hülyét a siket-létből, de nem is dramatizálja túl azt! „Oké, nem hallunk, na és akkor mi van? Mi is emberek vagyunk, jókat szeretkezünk, eszünk, dolgozunk, úgy élünk, mint bárki más! Kösz szépen, megvagyunk!
Ez a hozzáállás/nézőpont rendkívül szimpatikussá teszi Eric Lartigau sikerfilmjét!
Csupa szív mozi a La famille Bélier, minden ízében hollywoodi, pedig nem az ’álomgyár’ gyártósorán készült! Kicsit sablonos, kicsit szentimentális, de nagyon barátságos, és nagyon kedvelhető! Kellemes filmélmény!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése