2016. január 3., vasárnap

Holtpont - Point break


Kíváncsisággal vegyes szkepticizmussal fogadtam a hírt, amikor az Alcon Entertainment két éve elkezdte pedzegetni, hogy remake-eli a ’90-es évek egyik legcoolabb akciófilmjét.
A Kathryn Bigelow-féle Holtpont karakterközpontú, vérbeli, klasszikus akció mozi, klasszul megírt szkripttel és jól kitalált központi figurákkal, ügyes fordulatokkal, kiváló ritmussal és tehetséges, ambiciózus színészekkel. A szárnyait bontogató Keanu Reeves óriási energiákat vitt a szerepbe, Patrick Swayze pedig élete egyik legerőteljesebb alakítását nyújtotta Bodhi-ként. Kiválóan jeleníti meg és mossa össze a karakter két ambivalens pólusát: a szimpatikus rossz fiút, és az arrogáns, mindenre elszánt bűnözőt. 


Na már most ez a trüváj az új Holtpontnak szinte egyáltalán nem sikerült! Mindez főként az ultragagyi párbeszédeknek, a papírmasé karaktereknek, és a sablonos történetvezetésnek köszönhető; de sem Luke Bracey, sem Édgar Ramírez nem elég karizmatikusak ahhoz – főként nem „elődeikhez” mérten -, hogy elvigyék a balhét!


Ahogy a ’91-es Holtpont maszkulin farokméregetése kurvára laza, menő és férfias volt, úgy ugyanez a „szándék” a 2015-ös verzióban groteszkké és nevetségessé válik.
Ericson Core mozija azonban a karakterábrázolás terén is csődöt mond. Nincs együttérzés a néző részéről, nincs empátia. Vesszen csak nyugodtan az extrém sportoló férgese, kit izgat!


A bő 100 milliós büdzséből azért persze futotta lélegzetelállító mutatványokra, ami némileg kárpótol; ráadásul a rendező megfelelő ütemben adagolja a látványorgiát. A film végi sziklamászós szcéna, amelyet a venezuelai Angel falls-nál forgattak kétségkívül nagyon hatásos, de mégis olyan érzésünk volt a film megtekintése közben, mintha egy közel 2 órás extrém sport bemutatót néznénk. Tét nélkülit, súlytalant…
Csak a szemet gyönyörködtető látvány miatt:

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése