2016. január 13., szerda

Zuhanás a csendbe - Touching the void


Kormákur nálunk betalált! Lenyűgözve bámultuk az Everest lélegzetelállító képkockáit, s bár tisztában voltunk a sajnálatos és tragikus végkifejlettel, mégis tövig rágtuk a körmünket izgalmunkban. Az izlandi filmes Everest-drámája azonban egy csomó olyan kérdésre nem adott választ, ami a hegymászó sport, és en bloc a ’96-os tragédia kapcsán felmerült bennünk.
Miért másznak ezek az arcok olyan megveszekedetten? Saját maguk, vagy a hegy legyőzése a cél? Adrenalin függő fantasztákról beszélünk, vagy tiszteletreméltó sportemberekről?


Az Everest nagyon grandiózus, nagyon ’mutatós’; amennyiben azonban egy vérbeli, közel dokumentarista alapossággal elmesélt hegymászó drámára vágysz, ne hagyd ki Kevin Macdonald 2003-as Zuhanás a csendbe c. filmjét, mely a Peruban található, 6344 m magas, Siula Grande 1985-ös - kis híján tragédiába torkolló - meghódításának történetét mondja el. Tárgyilagosan, kimérten, minden részletre kitérően és nem utolsó sorban rendkívül izgalmas módon!
Nincs kétség: Macdonald BAFTA-díjat nyert alkotása a valaha készített egyik legerősebb hegymászó-mozi


Habár mindvégig a túlélők narrálják az eseményeket, - az első perctől egyértelművé téve, hogy végül mindketten ép bőrrel megúszták a borzalmas megpróbáltatásokat -, a Zuhanás a csendbe mégis iszonyúan drámai: szó szerint ’dermesztő’ élmény! Nem csupán arról szól, hogy két ember hogyan menekül meg a halál torkából. A hangsúly főként azon van, hogy milyen kényszerhelyzetek és döntések elé állítja őket a ’hegy’, az ’anyatermészet’, s hogy ezeknek a döntéseknek a következményeivel miként tudnak – fizikálisan és pszichésen - megbirkózni. 


A film készítői igyekeztek a lehető legpontosabban rekonstruálni a Siula Grande-n lezajlott eseményeket. Következésképp színészeik korhű felszerelésben másznak, a ’85-ös viszonyoknak megfelelően!
Természetfilm, dokumentumfilm, pattanásig feszült thriller és mélyen átélhető karakterdráma!
Igazi megpróbáltatás a Zuhanás a csendbe, nem csak szereplői számára, befogadói oldalról is!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése