2016. január 14., csütörtök

Infinitely polar bear


Mark Ruffalo, mint bipoláris zavarral küszködő családapa, 18 hónapra „megörökli” kislányai felügyeletét…
Nem, szerencsére nem egy ’összeborulós’, ’nevetve sírós’, ’sírva nevetős’ tucat dramedy az Infinitely polar bear! Pedig bőven megvolt az esély az elsekélyesedésre…


Maya Forbes egyéni hangvételű történeteivel és páratlan forgatókönyvírói tehetségével hívta fel magára a filmrajongók figyelmét. (Mind A meztelen dobos, mind pedig Az egy ropi naplója friss, kellemes történetek.) Forbes-nak remek érzéke van ahhoz, hogy hétköznapi dolgokat ne hétköznapi módon láttasson, s hogy akár szokványos panelekből is épkézláb, emberi történetet építsen.


Az Infinitely polar bear – az alap sztorit figyelembe véve – lehetett volna akár egy sallangokkal teli, gejl, modoros mozi is, Forbes azonban nem bonyolódik közhelyekbe, nem beszél mellé!
Ruffalo szenzációsan személyesíti meg a csapongó, betegségéből adódóan rapszodikus, olykor kissé arrogáns, de mégis csupa szív édesapát. 


Furcsa, de Forbes-nak elég mindössze 70-80 perc – alig másfél óra csupán a játékidő -, hogy összetett karakterrajzot adjon szereplőiről, s még némi karakterfejlődést is bemutasson! Ez mindenképpen bravúros teljesítmény!
A film picit csapongó, picit szedett-vedett, de még így is igen kellemes élmény, egészen bámulatos jelenetekkel tarkítva (Ruffalo szoknyavarrós „projektje”, Saldana és Ruffalo esetlen összeölelkezése a történet végén, a lányok és az édesapa közös szcénái stb. stb.). 


Az Infinitely polar bear-ról lerí, hogy őszinte, tiszta szívű alkotó keze munkája. A rendezőnő – miként egy interjúban be is számolt róla - személyes gyerekkori élményeit dolgozta fel a filmben.  Ez az „érintettség” pedig érződik a produkció minden egyes képkockáján.


Ruffalo káprázatos – az idei Golden Globe-on jelölték, mint legjobb színészt (zenés film – vígjáték kategóriában) -, a hangulat átjön, a rövid játékidő azonban icipicit szűkre szabta a sztoriban rejlő lehetőségeket.
Kis csiszolatlan gyémánt Maya Forbes Infinitely polar bear-je! Vagyis: ’csiszolatlan’ ugyan, de minden kétséget kizáróan ’gyémánt’! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése