2016. január 9., szombat

Straight outta Compton


…amikor idehaza épp aranykorát éli a hip-hop – a tinik nagy része a műmájer Busta-ra „veri”, zongora intro-s Coelho-rapet hallgat, vagy jó esetben a műfaj intellektuálisabb irányzatának szöveg centrikus underground hőseit idealizálja - elég furcsa, hogy pont egy, a gengszter rap hőskoráról és kialakulásáról szóló, egyébként az Usa-ban érthetően hót sikeres mozi nem kerül bemutatásra nálunk. 


F. Gary Gray alkotása (a rendező szintén a hip-hop szubkultúra szülötte és elkötelezettje, a 2000-es években számos rap-videót rendezett a szakma krémjének) az egyik legnagyobb anyagi siker volt tavaly az Államokban.
A Dr.Dre, Ice Cube és az N.W.A. másik nagy alakjának, Eazy-E özvegyének a produceri támogatásával, low-budget-ből (28 millió dollárból) tető alá hozott Straight outta Compton már a nyitó hétvégén közel 60 milliót keresett, s októberre már 170 millió dolcsira duzzasztotta a bevételeit!


A film a Niggaz Wit Attitudes, vagyis az N.W.A. nevezetű méltán híres és sikeres hip-hop csapat megalakulását és a gangsta rap 1987-1988-as születését mutatja be.
A Straight outta Compton volt az első igazi gengszter rap album, amely rövid idő alatt a west-coast védjegyévé és kultikus korongjává vált szókimondó, ultra kemény szövegeinek, odamondogatós attitűdjének és a csapat meghatározó alakjának, Ice Cube sajátos rímelésének köszönhetően. 


A filmben Cube-ot a rapsztár fia, O’Shea Jackson Jr. alakítja – így abszolút autentikus az élmény, főként, hogy a csemete nagyjából épp olyan idős most, mint amikor a fater az N.W.A.-t alapította  -, a kultikus rap csapat producerét és menedzserét, a legendás Gerald „Jerry” Hellert pedig a mindig kiváló Paul Giamatti kelti életre!
A casting egyébként is nagy erőssége az alkotásnak, mind a Dr. Dre-t megformáló Corey Hawkins (Non-stop; Vasember 3), mind pedig az Eazy E bőrébe bújó Jason Mitchell (Texas gyilkos földjén; Csempészek) szenzációsat „jönnek”! 


A Straight outta Compton első fele kilátásba helyezi a nagybetűs ’mozi élmény’ megvalósulásának lehetőségét. Peregnek a képek, egyre beljebb férkőzünk a hip-hop kultúra bugyraiba, a rendező remekül érzékelteti, hogy a rendőri atrocitásokat folyamatosan elszenvedni kényszerülő feketék számára miért is váltak olyan baromi fontossá Ice Cube elkeseredetten őszinte sorai: „Searching my car, looking for the product / Thinking every nigga is selling narcotics” (Átkutatják a kocsimat, keresik a cuccot, azt gondolják, hogy az összes nigger narkót árul). A Fuck the police még mindig kibaszottul érvényes: ez a történet valóban vászonra kívánkozott!
Sajnálatunkra azonban F. Gary Gray-nek mégsem sikerült hibátlanul a mutatvány. Mint említettem az első bő óra egészen klasszul építkezik. Bár egy gangsta rapet és a gangsta életérzést bemutatni kívánó filmtől azért joggal vár el az ember több „gangsztáskodást”, de épp a játékidő aranymetszésénél bekövetkező kulcsjelenetben - amikor a detroiti rendőrség emberei figyelmeztetik az N.W.A.-t, hogy ha el merik játszani a koncerten a F. the police-t, annak súlyos következményei lesznek -, na szóval annál a szcénánál megjön a hőn áhított feszültség! 


Aztán végül mégis csak leül a sztori, majd F. Gary Gray túl sok eseményt, túl sok történést akart beleszuszakolni a szkriptbe, s így kissé széttöredezik és elaprózódik a dramaturgia. Szerződésszegések, N.W.A. kontra Ice Cube viszálykodás, Dr. Dre családi tragédiája és Suge Knighttal vívott küzdelme, majd a menetrend szerinti összeborulás, Ice Cube és Eazy E békülése, az újbóli „egymásra találás”... 


A film a második félidőre - a reményteli kezdés után - veszít lendületéből és erejéből, s az átlagos életrajzi mozik kitaposott mezsgyéjén halad tovább. Akadnak azért emlékezetes jelenetek ebben a szakaszban is: Giamatti pl. iszonyúan jól játszik, a Jerry Heller és Eazy E közti konfliktus remekül kirajzolódik, de a film utolsó 40-45 perce már nem szolgál igazi meglepetésekkel.
Kicsit kihagyott ziccernek érezzük így a látottakat. Több rejlett ebben a történetben, még úgy is, hogy összességében élvezhető a film, s a színészi alakítások abszolút pozitív irányba billentik a mérleg nyelvét!
A ’mélység’, amely Ice Cube ’88-as szövegében ott van, na az hiányzik picit! 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése