2016. január 20., szerda

McFarland, USA


A McFarland-i chicano-k ’87-es terepfutó sztorija már bő 10 évvel ezelőtt elkezdte basztatni Hollywood csőrét. Nem véletlen, hisz az USA-ban baromira kajolják az igaz történeteken alapuló, „tanulságos” sportfilmeket, s minden jóravaló amerikai áhítattal vegyes tisztelettel szegezi tekintetét a lágy, könnyű szélben ficánkoló csillagos-sávos lobogóra. 


„Ambíciókkal teli sportember menni kisvárosba, hogy aztán ott dicső, örök érvényű tetteket hajtson végre”.
Ki is lenne alkalmasabb ennek az ambíciókkal teli coach-nak a megformálására, mint maga a „baseball bikaKevin Costner, aki már több ízben is bizonyított profi sportolóként (Baseball álmok, Bull Durham, A pálya csúcsán etc. etc.)...
Costnernek jól áll a susogós jogging, igaz futóedzőként most először köszönthetjük a vásznon. 


Szóval a McFarland sztorija – tekintve, hogy az USA-ban mekkora a kereslet a hasonszőrű feel-good történetekre – valóban megfilmesítésért kiáltott!
A 10 éve dédelgetett filmtervet – vagyis a szkriptet - végül a Fekete dicsőség c. kosárlabda film két szerzője, Christopher Cleveland és Bettina Glios rázta gatyába. A végeredmény pedig egy rutinszerű, egyébként nézhető, de majd’ mindennemű egyéniséget nélkülöző sportfilm lett.
A Disney – az ő bábáskodásuk mellett készült a McFarland – gondosan ügyelt a részletekre. Ugyanakkor a szkript jócskán tele lett tömködve sablonokkal és közhelyekkel. Trivialitás rulez! 


Rossz szóviccel élve a McFarland futói csupán a ’kötelező köröket futják’... mégis, minden negatívuma ellenére azért nagyjából működik a sztori!
A terepfutás mikéntjéről nem sokat tudunk meg, s a versenyekre történő felkészülést is csak nagyon felületesen érinti a film (pedig vélhetően abban lett volna a kraft és a feszkó).
…néhány mexikói tizenéves rohangál a pusztában, miközben Costner stopperórával a kezében biciklizget mellettük… a pihenők alkalmával meg elcsépelt monológokkal sorozza az elcsigázott, tikkadt futókat. Valljuk be, ez nem túl érdekfeszítő…


A fényképezés ellenben csodás, a táj gyönyörű, s a filmzene is igen emlékezetesre sikeredett, ahogy a karakterekkel sincs az ég egy adta világon semmi probléma – Disney-s mércével mérve legalábbis…
A McFarland a várakozásoknak megfelelően kiválóan teljesített az amerikai mozi pénztáraknál, ismét bizonyítva, hogy egy profin összerakott kliséhalmazzal is célt lehet érni a tömegeknél…
Nem rossz, de helyenként bántóan banális…

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése