2016. augusztus 4., csütörtök

Z, mint Zakariás - Z for Zachariah


ZakariásKeresztelő Szent János apja – az „újrakezdés” szimbóluma... Tulajdonképpeni „előhírnökeKrisztusnak, s az Újszövetség történéseinek. Zakariás az úgynevezett „kispróféták” egyike, aki jövendöléseivel – Isten szócsöveként - előrevetítette a Megváltó későbbi eljövetelét. 


A Z for Zachariah látszólag „csupán” címében utal a Bibliai személyre, Zakariásra, ugyanakkor számos ponton kapcsolódik az Ótestamentum szimbolikus alakjához.
Egy emberiséget sújtó katasztrófa a Föld lakosságának szinte teljes egészét elpusztította. Néhányan még kóborolnak itt-ott-amott, de a halálos radioaktív sugárzás senkinek sem kegyelmez. A történet főszereplőjét, a magányos, túlélni igyekvő Ann-t végül két ismeretlen férfival, John Loomis-szal majd a titokzatos Caleb-el sodorja össze a sors…  


Érdekes posztapokaliptikus kamaradráma kerekedik Craig Zobel mozijából. Felettébb érdekes, ugyanis a Z for Zachariah egy különös szerelmi háromszöget mutat be, kifejezetten érzékenyen és rendhagyó módon, kerülve a klasszikus romantikus kliséket. Érzékenységét egyértelműen a nagyszerű, magával ragadó színészi játék adja. Margot Robbie tökéletes Ann szerepében, de az igazán „erős” karakter a Chiwetel Ejiofor által megformált féltékeny szerelmes, John Loomis. Chris Pine figurája nem kap akkora teret, de az alig 36 éves filmsztár már a puszta jelenlétével is képes hatást gyakorolni. Ezúttal is borzasztóan szuggesztív. 


Bár Zobel filmje nem elég merész, bátor és szókimondó, a végére tartogat egy egészen elgondolkodtató „csavart”, s végig képes lekötni a néző figyelmét.
Loomis – Zakariás (?) – a „továbbhaladásra” buzdít. Érdekes azonban, hogy míg a Bibliai alak épp a jeruzsálemi templom építését szorgalmazta, filmünk „Zakariása” a történetben metaforaként megjelenő kis fakápolna lebontásától várja a "megváltást" - a tényleges „újrakezdést”. 


A furcsa idegen, Caleb – a Bibliában „Káleb”, aki elsőként hozott hírt Józsuéval az ígéret földjéről – felbukkanása John Loomis és Ann kibontakozóban lévő idilli románcába rondít bele. Loomis utal is rá a film egyik jelenetében, hogy a nő és ő lehetnek a „modern Ádám és Éva”, akik ismét benépesíthetik a Földet. Caleb azonban keresztülhúzza Loomis számításait, s innentől fogva válik igazán érdekessé a történet. Kár, hogy Zobel ennek a „fejezetnek” nem szentel akkora figyelmet, s viszonylag gyorsan „lezavarja” a végjátékot... 


…tény, hogy a rendező nem irányítja biztos kezekkel a sztorit. Ez sajnos érezhető is a filmen – főként a dramaturgián. Mégis, bár a „karnagy” kissé tétova és bizonytalan, a „zenekar” rendületlenül - szinte hibátlanul - játszik. És bizony a három szereplő – még egyszer: Margot Robbie, Chiwetel Ejiofor és Chris Pine – viszi a hátán a Z, mint Zakariást. Nekik köszönhetjük az „élményt”. Robbie smink nélküli arcának és letisztult, őszinte játékának, Ejiofor kétségbeesett tekintetének és könnybe lábadt szemének, valamint Chris Pine megkapó kisugárzásának és titokzatosságának.
A Z for Zachariah különös film, egyedi hangulatvilággal; korántsem tökéletes, mégis emlékezetes - stílusos és ízléses.
Hibái ellenére is szerettük! 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése