2017. szeptember 23., szombat

20. századi nők - 20th Century Women


Annette Bening lehengerlő. Nem véletlen, hogy komoly fesztiválok, rangos filmszemlék nominációit – és alkalomadtán díjait – érdemelte ki a filmben nyújtott alakítása. 


De Mike Mills prózaira, regényes hangulatúra vett mozijának „női” mind kifogástalanul szerepelnek – teljesítik be nőiességüket - ebben a szokatlan szerkesztésű alkotásban. A ’70-es évek Amerikájában, a hippi kolóniák szabadelvűségében, a „make love, not war” – ideológiájában. A szabad szellemben.
Tökéletes terep!


A The diary of a teenage girl-el rokon hangulat magával ragad, ugyanakkor Mills mozijából hiányzik az a bensőségesség, ami A tinilány naplójában megvan. Borzasztóan erősek a képek, Elle Fanning, Greta Gerwig és Billy Crudup tökéletes társai a sziporkázó Annette Beningnek, mégis hiányzik egy olyan erőteljes karakter, mint 2015-ös coming of age kedvencünk főszereplője, Bel Powley


Érdekes, hogy bár Mills a női szerepeket, illetve a nőiséget, a női sorsot veszi górcső alá, a cselekményt mégis a tizenéves srác, Jamie szemszögéből követhetjük nyomon. Feminista mozi, férfias perspektívából. Roppant mód izgalmas! 


A film sok mindenről mesél, beszél egyszerre, sokféle nézőpontot ütköztet. Dicséretes, de talán a kevesebb mégis több lett volna. Mills elveszik a részletekben, s az epizodikus szerkesztés sem feltétlen tesz jót a befogadói oldalnak - széttöredezi az alkotást, bizonyos szempontból kioltja a pozitívumokat. Gyakorta „zuhan meg” a cselekmény, hogy aztán a rendező a nulláról építse újra a sztorit. És működik, és sikerül neki! Csak mikor már épp közel kerültünk hozzá, rendre eltávolodik tőlünk a történet. Rendhagyó film ez, na! Rendhagyó nézői hozzáállást igényel! 


Kicsit artisztikus, helyenként modoros, és némiképp pózer, de üdítő különlegesség!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése