2017. szeptember 7., csütörtök

Barry Seal: A beszállító - American Made


Tom Cruise újra játszik! És bármennyire próbálod utálni a szcientológus modor királyt, a tökéletes hollywoodi harminckettes mosolyt bármilyen élethelyzetben produkálni tudó ügyeletes bájgúnárt, ebben a filmben szorítani fogsz érte, és szimpátiát kelt majd benned a pali. 


Mint DiCaprio a Kapj el, ha tudsz-ban, vagy Miles Teller a War dogs-ban, Cruise is egy végtelenül pofátlan, de annál szerethetőbb gazfickót alakít ebben a megtörtént eseten alapuló, észveszejtően szürreális sztorit feldolgozó moziban.
Az egyszerű utasszállító pilóta Barry Seal úgy lett egyszerre a CIA Közép – és Dél-Amerikában tevékenykedő kéme, valamint minden idők legveszélyesebb drogbáróinak, a kolumbiai Medellín kartellnek a jobb keze – értsd jól: kokain - és fegyverneppere -, hogy a faszival egyetemben mi magunk is csak pislázunk, és vele sodródunk az abszurdabbnál abszurdabb történésfolyamban. 


Barry-t a való életben „a kövér emberként” emlegették Escobar-ék, ehhez a karakterhez pedig talán nem a jóvágású Cruise tűnik a legmegfelelőbb választásnak, de szeretnénk mindennemű kétséget, kételyt eloszlatni: a színész lubickol a szerepben, nagyszerűen játszik, láthatóan élvezi a show-t, mindez át is sugárzik, s így mi nézők is roppantul jól szórakozunk. 


Seal történetéből egy-egy fontosabb momentumot, infót azért kihagytak a szerzők: a valóságban Barryre nem néhány apró-cseprő csempész meló miatt figyelt fel a CIA. A tehetséges repülőgép pilóta már a ’70-es évek elejétől fogva fullba nyomta a bizniszt, a kábszerrel is komolyan kacérkodott, s a hatóságokkal is nem egyszer meggyűlt a baja.
Egy-két torzításon, minimális ferdítésen kívül azonban Gary Spinelli szkriptje hiteles és pontos, s ami szintén nem elhanyagolható szempont: baromira izgalmas, pörgős, és szórakoztató! 


Bár a rendező Doug Liman (A holnap határa; A Bourne-rejtély) nem egy Spielberg kaliberű direktor, a feszültségkeltéshez, a hangulatteremtéshez és a tempós történetszerkesztéshez baromira ért! Seal sztorijának pedig remekül áll Liman hektikus, zilált attitűdje! 


Valami olyasféle viccesen prezentált felemelkedés-bukás történetnek lehetünk szemtanúi, mint Scorsese zseniális The Wolf of Wall Street-je esetében. S noha olyan precizitásról és katartikus kompakt élményről itt szó nincs, mégis az év egyik legkellemesebb meglepetése a Barry Seal, Tom Cruise elragadó one man show-jával, és az élet írta elképesztőbbnél elképesztőbb, mesteri fordulatokkal.
Ügyes, okos biopic, valahogy így kell ezt!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése