2017. szeptember 17., vasárnap

Sokkal több mint testőr - The Hitman's Bodyguard


A 3. Expendables – mozi rendezője, Patrick Hughes a ’90-es évek buddy movie-jait igyekszik több, kevesebb sikerrel megidézni és újragondolni ebben a féktelen, hebehurgya, és hát: nem kicsit zavaros filmben. 


De ne legyünk álszent kultúrsznobok, hisz a The Hitman’s bodyguardnak azért vannak szellemes, valóban vicces, élvezhető szcénái, s a dialógusok – Ryan Reynolds és Saumel L. Jackson agyament froclizásai – is működőképesek.
Kár, hogy mégsem sikerült frankón formába önteni a sztorit, s hogy Hughes számos alkalommal elveti a sulykot. 


A kultikus buddy movie-k is tele vannak vulgaritással, erőszakkal, csapongó, hektikus párbeszédekkel és humoros elemekkel. A nagy erősségük azonban mégis az, hogy a történéseiknek van tétjük! …és kicsit sem parodisztikusak!
Vagyis a hősök – azon túl, hogy természetesen a halál torkából is rendre visszatornázzák magukat, és mindig győztesként kerülnek ki a legmeredekebb szituból is - vért izzadnak a „sikerért”. Kurvára megsebesülnek, kurvára meglövik őket, szenvednek, csúsznak-másznak, mi pedig – éppen ezért – kurvára tudunk értük szorítani. 


Tom O’Connor valóságtól maximálisan elemelt sztorija ezzel szemben csak és kizárólag akkor élvezhető, ha egy percig sem vesszük komolyan. Ami végső soron nem olyan nagy probléma, csak ezáltal maga a film is baromira súlytalanná, és – fáj bevallani, de – kispályássá válik.


Pedig Reynolds és Jackson duója tényleg marha jól funkcionál, és az is látszik, hogy a színészek élvezték a forgatás minden egyes pillanatát. S így azért mi sem szórakozunk rosszul.
A végére azonban elfárad a sztori és vele az érdeklődésünk is lankad.
Kár, mert simán lehetett volna ez egy átütő, belevaló, üde akció-vígjáték. Így csak mértékkel, visszafogottan tudunk neki örülni.
  
60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése