2017. szeptember 15., péntek

Az - It


…kíváncsiak lettünk volna azért egy Fukunaga-féle verzióra, de végül a valamivel tapasztalatlanabb Andy Muschietti irányításával is egy rendkívül klassz Az-nak örvendhetünk. Ami bár nem kúszik úgy be a bőrünk alá és nem is olyan komplex, mint a regény, vagy példának okáért - ha már King-adaptációról beszélünk - Kubrick Ragyogása, mégis teljes értékű élmény, s egy minőségi, míves közönségfilmet tisztelhetünk a személyében!
És nem utolsó sorban Muschietti kiköszörülte a csorbát is, már ami King regényeinek megfilmesítését illeti! Végre itt egy jóval több, mint korrekt S.K.-adaptáció, ami kompakt, „kerek”, ami nem hoz szégyent a horror-guru munkásságára. 


Ráadásul még az apró-cseprő változtatások sem mentek a sztori, illetve a történetmesélés rovására. A regényben ugyanis parallel követhetjük a „múlt” és „jelen” eseményeit, amely nyilván sokkal összetettebbé teszi a karaktereket és magát a cselekményt.
Mindezt filmen szinte lehetetlen lett volna anélkül interpretálni, hogy ne zökkenjünk ki minden egyes „váltásnál” a sztoriból. Így az írók, Fukunaga vezetésével most csak a „múltra” összpontosítottak, Pennywise felbukkanására, a Derry-i bestiális gyilkosságsorozat kezdetére, illetve a gyereksereg viszontagságaira. 


Az új Az (1990-ben ugye készült már egy feledhető tévéfilm változat), ha nem is tökéletesen, de hozza az alapjául szolgáló King-klasszikus hangulatát. Kifinomult műfajkoktél: egyszerre drámai fantasy, magával ragadó felnövés történet, és hátborzongató horror.  Nyakon öntve egy csomó kiváló párbeszéddel. És akkor még nem is említettük a csodásan teljesítő gyerekszereplőket! Miattuk (is) működik olyan flottul Muschietti mozija! 


Mintha a klasszikus Állj mellém folytatását néznénk, némi Stranger things – adalékkal fűszerezve. De hát mindnyájan tudjuk jól, hogy a nagy sikerű Netflix-sorozatnak főként King-bátyó bohóc-sztorija volt az ihletforrása, így – bár elkerülhetetlen, de – lényegében felesleges párhuzamot vonni a két alkotás között. 


Bár sok mindenben nagyon aprólékos és alapos a film, a karakterábrázolásban azért icipicit felszínes marad, s a felnőttek, illetve a gyerekek "világának" ütköztetésében is csak közhelyekre futja neki – pedig a hipochonder Ed és paranoiás édesanyja, valamint Beverly és az erőszakoskodó fater háttér sztorijában azért adva volt a lehetőség!
Picit nagyobb kockázatot vállalhattak volna az alkotók, de így is egy nagyon ügyes, friss és üde blockbuster az Az.
Kíváncsian várjuk, hogy mit fog kezdeni Muschietti a „felnőttkorral”, mert – érzésünk szerint, ismerve a regényt és a történetet – az lesz a keményebb dió!
Szurkolunk neki, mert ezt az akadályt mondhatni könnyedén, már-már bravúrosan vette! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése