2018. április 15., vasárnap

Salyut-7


Hogy az oroszok űrhajós filmet forgassanak, csak idő kérdése volt.
A Szaljut-7 szovjet űrállomás körüli 1985-ös események pedig jó apropót szolgáltattak az orosz sztárrendezőnek, Klim Shipenko-nak, hogy elkészíthesse népe saját, külön bejáratú Armageddonját.


Míg bárki berzenkedni kezdene: a film működik! No persze sokkal jobban állt volna neki, ha kevésbé szájbarágós és szentimentális, s ha nem akar versenyezni Hollywooddal és rátromfolni az amerikai űrhajós mozikra. De hát ilyen az orosz mentalitás. Pláne ha az USA-ról van szó…


Ami egyből szembetűnik: A Salyut-7 baromi jól néz ki! A 400 millió rubeles büdzsé minden egyes petákja meglátszik a képkockákon. Segítünk: ez nagyjából bő másfél milliárd forintot jelent. Oké, a Kincsem ennek az összegnek közel a kétszereséből készült, de akkor is baromi sok pénzről beszélünk, s Shipenko-ék tényleg pöpec látványvilággal vértezték fel a filmjüket.
S nem csak odafent, a sztratoszférán innen is sikerült megfelelő díszletekkel megteremteni a ’80-as évek hangulatát.


A sztori és a történetvezetés azonban már közel sem ennyire tökéletes. Ráadásul Shipenko a karakterábrázolásban sem igazán jeleskedik. A szereplők drámáját így, ebben a formában nem olyan könnyű átérezni/átélni. Ebben azért Amerika még mindig mérföldekkel Önök előtt jár, kedves elvtársak!


A Salyut-7 egy nézhető, de nem különösebben izgalmas és karakteres űrhajós film. Nagy műgonddal, nagy odafigyeléssel készült, ez kétségtelen, de sajnos kicsit izzadság szagú lett a végeredmény.
A katarzis elmaradt...

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése