2018. április 8., vasárnap

The Commuter: Nincs kiszállás - The Commuter


A szám szerint 4. Jaume Collet-Serra – Liam Neeson együttműködés épp olyan, mint a duó eddigi munkái: könnyen „csúszik”, könnyen „emésztődik”, összességében nem esik rosszul - de nem egy kulináris orgia. Csak mérsékelten szórakoztató mozi, amely a viszonylag erős kezdés után végül kisiklik. Miként (bocsi, spoiler) a vonat a történetben…


Az „Ingázó”-ban Liam Neeson, a kisembernek hazudott proli szuperhős – egykori szuperzsaru – egy elcseszett nap után vonatozik hazafelé a nagyvárosból. A munkahelyéről kirúgták, s épp azon morfondírozik, hogy hogyan közölje a szitut az asszonnyal, amikor egy titokzatos nő foglal helyet vele szemben a vonaton, s egy kis játékba vonja be emberünket. Mely játék, mint kiderül, nem is annyira „játékos”, így Neeson ismét komoly slamasztikába kerül, s újra családja életéért kell küzdenie. A lehető legelszántabban. Megy neki. Van rutinja benne.


Olykor villanygitárral csapkodja meg a rossz fiúkat – ha már más fegyver hirtelen nem akad -, olykor pedig veszélyes közelharcba bonyolódik az ellennel. Az akciójelenetek egyébiránt ütősek, kár hogy a CGI ügyetlen, s köszönő viszonyban sincs a realitással.


Collet-Serra filmje egy darabig klasszul működik. Egy jó kis klausztrofób, éjsötét thriller lazán kisülhetett volna a The Commuter-ből. A rendező azonban biztonsági játékot űzve a már jól bevált panelekből rakosgatta össze a filmjét. Megúszós stratégia…
De az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ki a rossz fiú, így pont a sztori tetőpontja a legizgalommentesebb, ami összességében szintén csorbítja az élményt.


Vera Farmiga-t azonban mindig öröm látni – még ha rövid ideig is élvezhetjük a jelenlétét -, ahogy a 65 éves Liam Neesonban is ott van még az a sárm és frankóság, ami miatt nagyon tudjuk szeretni. 


Ettől elvonatkoztatva a The Commuter mégsem több, mint egy nagyjából korrekt iparos meló. Könnyen feledhető instant-mozi, ami viszont nyilvánvaló hibái ellenére sem fáj annyira.
Egyszeri „szórakozás”. Erős közepes.

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése