2018. április 11., szerda

The Ritual


4 jó barát vág neki az észak-svéd vadonnak, hogy leróják tiszteletüket nemrégiben elvesztett cimborájuk előtt, s méltóképpen elbúcsúztassák halott „testvérüket”.
A nosztalgia - túrázás azonban igen hamar túlélő show-ba csap át. A galeri ugyanis elvész a rengetegben, s épp úgy, mint annak idején az Ideglelés fiataljait, őket is valami földöntúli teremtény kezdi el vegzálni.


Korántsem eredeti a felütés, de tény, hogy az új-hullámos horror direktor, David Bruckner (V/H/S; Southbound) érti a dolgát – főleg, ami az atmoszférateremtést illeti.
Filmje ugyanakkor több ízben beleszalad a kissé furcsán kibontott történet dramaturgiai kátyúiba. S az sem teszi szimpatikusabbá a The Ritualt, hogy öntelt módon többnek akar látszani szimpla terror horrornál.


Bruckner próbál lelkizni, igyekszik a horrort drámával keverni, de a főszereplő lelkivívódásait mégsem tudja hathatósan átütni a történeten.
Ráadásul, miután kiderül a turpisság, vagyis hogy mire megy ki a játék, zavarosabbnál zavarosabb fordulatok következnek, s velük az izgalom, és a feszültség is elillan. Így az életéért küzdő főszereplő egyedül marad a játékban, mi pedig innentől már szenvtelenül követjük nyomon az erőfeszítéseit.


Kétségtelen, hogy Bruckner horrorjában megtalálható az az egyedi íz, amely a Southboundban is megvan, ugyanakkor a The Ritual szkriptje közel sem olyan összeszedett, mint a 2015-ös szkeccs-horroré. Ez pedig nagymértékben rányomja a bélyegét a produkcióra.

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése