2018. szeptember 9., vasárnap

Jurassic World: Bukott birodalom - Jurassic World: Fallen Kingdom


Hiába keressük Steven Spielberg ’93-as klasszikusának a báját és zsenialitását a Colin Trevorrow-ék által újragondolt dínó-kalandban. A „park” szócskát a srácok „world”-re cserélték, ami a 2015-ben útjára indított, felturbózott jurassic-sorozat nagyratörő terveit hivatott jelezni. Igaz, inkább egyfajta oktondi megalománia ez, mint átgondolt újratervezés.  


Sok-sok év eltelt Spielberg Jurassic Parkja óta, a CGI napjainkban már ugye csodákra képes, a Trevorrow-csapat azonban mégsem tud olyan feszültséget pumpálni az újdonsült filmekbe, mint azt a legendás rendező tette a ’90-es években. Élethű dinoszauruszok ide vagy oda…
Nyilván az újdonság ereje is elveszett már, így a Jurassic World egyetlen fegyvere, hogy részről részre túllicitálja a korábbi epizódokat. Így lesz egyre látványosabb, mozgalmasabb, tempósabb, fékevesztettebb, és egyúttal picit ostobább is a jurassic-eposz.
Így kerülhet sor dínó-árverésre, és így léphet a színre a dns-manipulált szuper-dinoszaurusz, az indoraptor, akit a pénzsóvár főgonosz biológiai fegyverként óhajt rászabadítani az emberiségre.


Szóval óriási ostobaság és katyvasz az egész, viszont azt sem tagadhatjuk, hogy bizonyos értelemben még mindig szórakoztató, s noha Jessica Chastain ezúttal igen halovány, Chris Pratt azért menti a menthetőt, s J.A. Bayona – a kiváló Árvaház, és a remek Szólít a szörny rendezője – igyekezett a saját képére formálni a jurassic-sztorit, s valamelyest darkabbra venni a figurát, ami kifejezetten jót tett a filmnek. 


A Lockwood –birtokon játszódó utolsó bő fél óra egész okés – amolyan sötét hangulatú gót-soft-horror -, s a lezárás is hordoz magában annyit, hogy a következő Jurassic Worldre is elég lesz talán a muníció.
Sőt, ha nem cseszik el az urak, a JW-trilógia harmadik darabja lehet hosszú idő után az eddigi legizgalmasabb, legérdekesebb epizód. De nyilván erre még várnunk kell egy kicsit…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése