2018. szeptember 18., kedd

A próféta - Un prophéte - A Prophet


Jacques Audiard talán legridegebb, s egyben legkimunkáltabb filmje a 2009-es, számos díjat bezsebelt A próféta.
Alapvetően tipikus börtönsztori ez: a piti bűnöző bevonul a kóterbe, majd a ranglétrán felfelé tornázva magát, a korzikai gengszterek lótifutijából könyörtelen gazemberré gyúrja magát, aki nem rest átvágni a börtön-keresztapát, Luciani-t, s végül nem átall vért ontani sem – noha az első gyilkosság még igen csak megviseli a lelkét.


Ami miatt Audiard filmje sokkal több, mint a hasonló ívet bejáró alkotások, az az, ahogyan megfogja a kérdéskört, ahogyan mindent a maga egyszerűségében és „közvetlenségében” ábrázol.


Egy olyan párizsi fegyházban járunk, ahol kőkemény hierarchia van. Ami európai módon koszlott és feslett. Ahol az arab elítéltek feszülnek neki a helyieknek. Ahol a szemet-szemért – elv érvényesül - hatványozottan! No persze ez így önmagában nem nagy trüváj, láttuk ezt már korábban ilyen-olyan nézőpontokból. 


A bravúros a filmben a főszereplő, Malik karaktere (a fiatal Tahar Rahim elképesztően játszik), s az ő metamorfózisának ábrázolása, továbbá az a hiper-valóság, amelyet Audiard és filmes stábja a vászonra vitt.


Ez a kőkemény, rideg realitás. S illúzió, hogy a börtön „meggyógyítja” a bűnös lelkeket! Életre-halálra szóló küzdelem ez, gengszter-kiképzőtábor, ahol csak az maradhat életben, aki a benti kiskirályok szabályrendszere szerint játszik.


Talán született már jobb börtönfilm A prófétánál, de naturalisztikusabb, fájdalmasabb és kíméletlenebb aligha.


Malik szinte minden negatív történést közönyösen fogad, jóllehet, a Marseille-ben játszódó epizódban, látva a tengert, kisgyermekként vigyorog a plázson, s az oda tartó repülőúton is egy egészen más oldalát mutatja. Csak hogy ez a "kinti", ez nem az ő világa.
Ez az „intézmény”, ez nem az az intézmény!


Jacques Audiard kivételesen érzékeny rendező. Kíváncsian várjuk legfrissebb, Franciaországban épp holnap debütáló, legújabb westernjét (!!!) a The Sisters Brothers - t, amelyben először dolgozott amerikai sztárokkal, Joaquin Phoenix-el és John C. Reilly-val! Izgalmasan hangzik!  

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése