2018. szeptember 2., vasárnap

Mission: Impossible - Utóhatás - Mission Impossible - Fallout


Vajon az 56 éves Tom Cruise mennyire képes tartani a tempót az elnyűhetetlen ügynök, Ethan Hunt karakterével? A kérdés adja magát, hisz már a 2015-ös előző epizódban is látszott, hogy bár a sminkesek igyekeztek mindent megtenni az ügy érdekében, Cruise bizony már élemedett korú férfiú.


S hogy mi a válasz a kérdésre? Cruise lazán veszi az akadályokat, sőt, sármosabb és meggyőzőbb, mint valaha! És hát a nehezebb mutatványokat már nyilván ő is a kaszkadőrökre bízza, azért így is dicséretes a teljesítménye, hisz állítólag derekasan készült a filmre – már ami a feladat fizikai megpróbáltatásait illeti. És nem csak a főszereplő, maga a mozi is nagyon koncentrált, melyet az előző részhez hasonlóan, ismét Christopher McQuarrie dirigált.


A rendező zseniálisan érzi, mitől működik jól egy kémfilm!
Elképesztően látványos és realisztikus akciójelenetek sorjáznak. Szinte egyikből esünk a másikba. Remek az arányérzék, van sztori – egészen frappáns is! -, s noha a hangsúly ismét Ethan Hunt-on és a pergő ritmuson van, azért ármányból, intrikából és fordulatokból is kijut, amellett, hogy a családi-drámai szálat is picit megbolygatja az új Mission Impossible-epizód.


Talán nem elhamarkodott kijelentés: ez az új az eddigi legkimunkáltabb, legprofibb MI-felvonás, mely akár a modernkori kémfilmek esszenciájának is nevezhető. S ráadásul abszolút egyedi, jellegzetes hangulattal bír.


A párizsi, rendkívül izgalmas és fékevesztett üldözéses képsorok lazán rátromfolnak a Bourne-mozik legfrankóbb jeleneteire. Az újgenerációs Bond-filmek szikársága is megidéződik, de pont az a körülményeskedés és terjengősség nincs jelen itt, amit a Daniel Craig-féle ügynökfilmekben annyira nem kedvelünk.


Őrületes a tempó, sodor magával a mozi. S még a humor is jó arányban van injektálva a filmbe. Nincs túltolva - pont a megfelelő dramaturgiai pontokon sikerült elhelyezni egy-egy találékony poént.


A lelkizős, drámai jelenetek esetében picit kilóg a lóláb. Főként a Michelle Monaghan jelenlétével felturbózott utolsó 15-20 percen érezni, hogy a kevesebb valamivel több lett volna.  S mintha maga Cruise sem tudna igazán mit kezdeni ezekkel a szcénákkal. De becsületből, rutinból megoldja a feladatot. És hát végül is ez a lényeg. Hisz kőprofi. Miként maga a film és vele Ethan Hunt is.


Nincs lehetetlen. A Mission Impossible-széria immáron hatodjára is remekül vizsgázik!
Minőségi szórakozás, minőségi akciófilm!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése