2018. szeptember 2., vasárnap

Hívatlanok 2: Éjjeli préda - The Strangers: Prey at Night


Már a Liv Tyler-es első sem volt maga a tökély, ugyanakkor vérbeli, zsigerig hatoló terror moziként képes volt kizökkenteni a nézőt a komfortzónájából. És végtére is egy horror dolga tulajdonképpen ez. Azzal együtt, hogy a sajnálatos eseményekre ott sem kaptunk magyarázatot. Tehát a vagdalkozás valamelyest öncélú volt.
Ott is, itt is…


A cápás para-horror, a 47 méter mélyen rendezője, Johannes Roberts egyébként jó választásnak tűnt az új Hívatlanok direktori pozíciójára. Ha nem is várhattunk horror-reformot, Roberts biztos kezű rendező - korábbi munkáira alapozva -, így akár a film teljesíthette volna a kitűzött célt. Lehetett volna pattanásig feszült, a ’80-as évek slasherjeit felelevenítő, cool, érvényes, nosztalgikus utazás.


Külsőségeiben mindezt nagyjából teljesíti is a Hívatlanok 2. A zenék, a hangulat, a díszletek nagyon igyekeznek rámenni a retró-feelingre, ugyanakkor a sztori, meg a karakterek mégis kigáncsolják a filmet. Nem lehet ennyi logikátlan fordulatot és eseményt egymás mellé erőltetni büntetlenül.
A szereplők irracionálisabbnál irracionálisabb reakciói „megölik” az élményt, és súlytalanná teszik a történéseket.


Azért akad egy-két (?) hátborzongató jelenet. A medencés, késelős szcéna például egyértelműen a film legerősebb momentuma. Zseniális kis szösszenet. Kár, hogy ilyenből nagyon kevés van. Illetve kb. ez az egy.
Bája ennek ellenére azért van a filmnek, de az ironizálás – amivel próbálkozik - nem igazán működik, a horror is csak mérsékelten, viszont a hangulat az legalább nagyjából rendben van.

50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése