2018. szeptember 7., péntek

Telivérek - Thoroughbreds


Páratlan hangulat, s a viszonylag szokványos történet ellenére, szokatlan megvalósítás.
Atipikus thriller: furcsa score-al – atonális zenefoszlányokkal - megtámogatott kétszereplős kamaradarab a Telivérek, amelyben az első filmes Corey Finley kifinomult stílusérzékről tesz tanúbizonyságot, s megmutatja, hogy jól időzített bemondásokkal, ötletes párbeszédekkel és műfajidegen narratívával lehet igazán újat mondani a thriller zsáneren belül. S mindeközben nem válik fárasztóvá a mutatvány, sőt, az izgalom és a feszültség mindvégig megmarad.


Az alapvető emberi emocionális megnyilatkozásokra képtelen, szociopata Amanda, és a kifinomult, de jéghideg úrilány szerepében tetszelgő Lily különös barátságának, egymásra találásának krónikája a Telivérek. A két lány egymást erősítve, támogatva próbál kitörni a hétköznapok fullasztó, egydimenziós börtönéből. Az egyetlen kiútnak a gyilkosság tűnik a számukra: eltenni láb alól Lily passzív-agresszív mostoha apját, a piti kis drogdíler, Tim segítségével.


Persze végül minden balul sül el, s Finley színdarab-szerű kamara-thrillere belekóstol picit a fekete-komédia műfajába is. A film azonban mindvégig megmarad kimért, kegyetlen, már-már ijesztően sötét, ultra-reális víziónak.


Olivia Cooke és Anya-Taylor Joy szenzációsak! Két érzelmi szegény csajszi tudatos randalírozása ez, egyfajta rendszerellenes, véres, kíméletlen lázadás.


Olyan mozi ez, amelynek a megtekintése után szarul fogod érezni magad. Lelkiismeret furdalásod lesz, amiért élvezted a műsort…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése