2018. december 22., szombat

A bűnös - Den skyldige - The Guilty


Talán akadnak, akik emlékeznek a Halle Berry nevével fémjelzett 2013-as A hívás c. thrillere. Nos, az elsőfilmes rendező Gustav Möller A bűnös c. mozija kísértetiesen hasonló alapfelütéssel operál, azzal a különbséggel, hogy a dán filmnek – ellentétben a Hollywoodival – sikerül szinte maximálisan kiaknáznia a szituációban rejlő lehetőségeket. S így válik a kvázi egyszereplős kamaradarab, a maga egyszerűségével az év egyik meglepetésfilmjévé, s az esztendő legerőteljesebb thriller-drámájává.


Möller filmje komplex, felkavaró élmény, ami olyan gyomrost tartogat a fináléra, olyan letaglózó, „ügyes” csavart, amely nem csak az egyik legemlékezetesebb fordulat, amihez az utóbbi időben szerencsénk volt, a legmellbevágóbb is.  


Jakob Cedergren zseniálisan „tolmácsol”, de elsősorban Möller remekbe szabott, frappáns forgatókönyvének köszönhető, hogy a szűk másfél órában mind a bűnügy, mind pedig a főszereplő személye és háttértörténete is ismeretessé válik, s nem csak a felszínt karcolgatja a sztori.
A ritmus kiváló, a feszültség már-már Hitchcock-i húrokat penget! Szumma szummárum: Gustave Möller odatette!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése