2018. december 28., péntek

Cameron Post rossz nevelése - The Miseducation of Cameron Post


…avagy Cameron Post önkeresése.
Egy olyan nyári táborban, ahol bigott, elvakult vallásos nézeteket valló mentorok/lelki vezetők próbálják kinevelni a nemi identitásukat nem az elfogadott normák szerint kibontakoztatni vágyó tizenévesekből a „betegséget”. A homoszexualitást.


Desiree Akhavan viszonylag könnyed nyelvezettel beszél a fajsúlyos, igen aktuális – mindig aktuális! – témáról. Őszintén foglal állást, de az igazán kínos kérdéseket azért kerüli.
Nagy kár, hogy szembesíteni nem szembesít, s nem száll vitába úgy Isten igazából az ellendrukkerekkel. Kizárólag a támogatóihoz szól.
Mégis tud a még mind a mai napig kényes kérdéskörhöz új perspektívából közelíteni.


Szélsőséges vallási nézetek kontra homoszexualitás. Elgondolkodtató, izgalmas, vitaindító alapállás.
Ezek az álszent, magukat hazug ideológiákkal áltató fazonok nyilvánvalóan nem csupán az azonos neműek szexuális érintkezésétől ódzkodnak, ugyanúgy elítélendő, de legalábbis tabu a számukra, ha heterók csinálják...


Akhavan filmje ugyan tipizál, de az általa taglalt sztereotípiák valójában igazak. S épp ezért válik félelmetessé és zavarba ejtővé az általános konklúzió, s a "mini-diadalmenet" a film végén.
S noha a forgatókönyv nem 10/10-es, a casting végeredményben helyrepofozza a történet hiányosságait!
Chloé Grace Moretz pályája eddigi legjobb alakítását nyújtja, de minden egyes karakter és mellékszereplő remek, és nagyon a helyén van!


A biszexuális rendezőnő – nyilván személyes érintettsége és tapasztalatai okán – érzi a sztorit, érzi a témát. Szépen, finoman hangsúlyozza a szabad akarat relevanciáját, erejét és fontosságát.
Figyelmen kívül hagy azonban egy-két fontos vitás kérdést és felvetést.
A vallásos kontextust csak asszisztenciaként használja ahhoz, hogy végig vigye gondolatmenetét és igazolja álláspontját. S ezzel párhuzamosan pálcát törjön a konvenciók, s a bigott, szemellenzős vallásosság és képmutatás felett.  


A film hatása – hatásossága – ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, a sztori pedig egyértelműen gondolkodásra sarkall.
Pillanatnyi benyomások alapján:

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése