2018. december 13., csütörtök

Szomália kalózai - The Pirates of Somalia


Az ambiciózus Toronto-i Jay Bahadur gondolt egyet, és mentora és példaképe, a legendás zsurnaliszta Seymour Toblin (Al Pacino nyúlfarknyi alakításában) unszolására/bíztatására elindult Szomáliába, hogy megírja a kelet-afrikai ország kalózainak történetét, s egyúttal odairányítsa a  világ figyelmét „Afrika szarvára”.


Természetesen Bahadurt kezdetben nem a szociális érzékenység hajtotta. A becsvágyó fiatalember nagyot akart dobbantani, el szerette volna kápráztatni a világot azzal, hogy újságíróként elsőként merészkedik a fehérek számára igen veszélyes Szomáliába - a szomáliai kalózok közé -, s első kézből szállítja a híreket Afrikából. Riportot készít a klánok vezetőivel, s az egységes központi államhatalommal nem, vagy csak részben rendelkező afrikai országról is hiteles képet ad a nyugati világ számára.
Bahadur végül megcsinálta a szerencséjét, s amellett hogy The Pirates of Somalia című könyve jó ideig tanyázott az amerikai best-seller lista élén, szívügyévé is vált Szomália, s a kelet-afrikai régió sorsa. A szabadúszó újságíró a mai napig a kontinensen él, és olyan nagy média moguloknak ír beszámolókat, mint a Financial Post, a New York Times, vagy a CBS News.


Az ő történetét mondja el Bryan Buckley, a témához mérten túlontúl jólfésülten és kissé visszafogottan. A rendező Asad c. rövidfilmjéért már bezsebelt egy Oscar-nominációt, de úgy fest, hogy a nagyjátékfilmekkel még hadilábon áll. Jó példa erre első egész estés mozija, a 2015-ös, sok szempontból tökéletlen - no men est omen - Tökéletlen talajfogás. De sajnos a kiváló alapanyag ellenére a Szomália kalózaival sem tudott kellőképpen megbirkózni a direktor - noha előző munkájával összevetve, minőség tekintetében javuló tendenciát mutat.


Az, hogy a film mégis be tudja húzni a nézőt, egyértelműen a fiatal Evan Peters (Deadpool2; Ha/Ver; Amerikai állatok) érdeme! A srác karizmatikus, rokonszenves, és nem utolsó sorban: baromi tehetséges. No és ott van még Szomália első számú export cikke, a Phillips kapitánnyal világsztárrá vált, Oscar-jelölt Barkhad Abdi, aki ezúttal is káprázatos alakítást nyújt!
Al Pacino neve inkább csak a plakáton mutat frankón, ahogy Bahadur édesanyja szerepében az agyon botoxolt Melanie Griffith is csupán mutatóban van jelen a történetben.


Kár, hogy Buckley nem igazán mert mélyére ásni a fiatal újságíró sztorijának. Nyersesség és kendőzetlenség helyett „kis” csúsztatásokat kapunk, igazi feszkó helyett pedig finomkodást.
Ettől függetlenül a Szomália kalózai arra azért pont elegendő, hogy kicsit kimozdítson a komfort zónánkból, és elgondolkodtasson; hogy mégis miként mennek a dolgok „odaát”, egy olyan világban, ahol tulajdonképpen anarchia uralkodik, s kiskirályok és törzsi vezetők kezében van az irányítás.
A téma esszenciáját ellenben nem sikerült Buckley-nak megfognia. A film végi Bahadur-féle összegzés is inkább csak a felszínt karcolgatja.
Igen, ez ilyen "felszín karcolgatós" mozi. Annak viszont végső soron nem rossz.

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése