2018. december 25., kedd

Keresés - Searching


Noha nem Chaganty találta fel a spanyolviaszt, nem tőle származik az alapötlet, filmje attól még – a formanyelvet és a vizualitást tekintve – mindenképp forradalminak mondható!
A kazah Timur Bekmambetov (Éjszakai őrség; Wanted; Ben Hur) sokak számára maximum csak egy-két közepes, vagy annál kicsit jobb közönségfilm rendezőjeként lehet ismert. Azt azonban kevesen tudják, hogy az 57 éves direktor nevéhez fűződik a számítógép képernyőjének rögzítésére alkalmas szoftver kifejlesztése. Igen csak innovatív történés a mozgókép világában!


Bekmambetov volt a szellemi atyja a 2014-es Unfriended c. horrornak, amely teljes egészében a Skype-felületén játszódik. S a Searching esetében is Bekmambetov volt a generátor, hisz ő ösztönözte Aneesh Chaganty-t, hogy kisfilmes ötletét valódi 90 perces nagyjátékfilm keretében bontakoztassa ki. 
A Keresés - mindettől eltekintve - ízig-vérig krimi. Amelyben az eltűnt lányát kétségbeesetten kereső édesapa próbálja megfejteni – különféle internetes-számítógépes platformokon – a rejtélyt, s igyekszik felgöngyölíteni a bűnügyet. A dramaturgia „klasszikus”, a megvalósítás azonban annál inkább „modern” - és nagyon „mai”! Hisz mindvégig egy laptop képernyőjét bámuljuk, amely a különböző netes felületek (Google, Facebook, Instagram, Twitter, Skype etc.) között cikázik – mintha mi magunk kattintgatnánk. Meglepő, de a mutatvány nem válik zavarossá vagy zavaróvá!!!


A film a szűk másfél órás játékidő során meglehetősen sok csavarral tartja fent a néző figyelmét – lényegében ezek a történet tulajdonképpeni mozgatórugói. S ha már sikeresen belehelyezkedtünk a Keresés elsőre talán picit furának ható vizuális kontextusába, akkor valóban páratlan élményben lehet részünk.
Még akkor is, ha a film végi fordulatok zöme azért nem kicsit irreális és túlgondolt: a finálé közel sem üt akkorát, mint kéne.


Agatha Christie rajongóknak és krimi-thriller barátoknak azonban nyugodt szívvel ajánlanánk Chaganty érdekfeszítő, jó tempójú moziját – csalódást biztosan nem fog okozni!
Timur Bekmambetov Profil c. alkotása viszont – amely szintén hasonló eszközökkel és kifejezésmóddal operál – izgalmasabbnak ígérkezik: egy újságírónő kamu Facebook-profillal épül be az ISIS-be! Valljuk be, ez azért valamivel izgalmasabban hangzik…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése