2018. december 27., csütörtök

Az első ember - First Man


Kimért és hallgatag, miként Ryan Gosling minimalista játéka, s visszafogott, mint Neil Armstrong személye maga.
A Holdra lépés nem csupán a 60-as évek végi kiélezett űrverseny egyik legmagasztosabb pillanata! Hisz: „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.”


Armstrong sokat idézett, klasszikus, frappáns szállóigéjéhez alkalmazkodva igyekszik megfelelni Az első ember az elvárásoknak, s végeredményben teljesíti a kvótát.  
A First man ugyanis vérprofi munka. Akkurátusan megkoreografált filmes esszé.
Damien Chazelle dolgozatából azonban hiányzik a szenvedély.


Tiszta sor, Armstrong nem kedvelte az újságírókat, nem szívesen állt a kamerák elé, ódzkodott a felhajtástól – kifejezetten magának való, befelé forduló ember hírében állt -, mégis kevésnek, túlontúl szenvtelennek érezzük Chazelle dokumentarista modorát. Ami ugyan passzol Armstrong jelleméhez, mégsem tűnik elegendőnek egy 140 perces mozihoz.  


Gosling kiváló színész, de a feleségét megformáló Claire Foy több árnyalatot felvonultató játéka meggyőzőbb. Még úgy is, hogy sokkal konvencionálisabb a karakter az űrutazó figurájánál. 


Minden nagyon kimódolt és kigondolt Chazelle tökéletesre formált univerzumában.
Akadnak nagy pillanatok – a Holdra szállás pl. szenzációs, az év egyik legemlékezetesebb filmes momentuma -, a drámai szál – Armstrong kislányának elvesztése, s az e köré szőtt tragikum – azonban már kevésbé működik. Érdektelen, valljuk be.  Ahogy a feleséggel való viszonyt – köztudomású, hogy Neil végül elvált Janettől – sem bontakoztatja ki a történet. Pedig ebben a relációban azért volt bőven lehetőség.  


Chazelle mozija hideg-rideg, mint a kietlen, setét világűr. A dramaturgia körzővel, vonalzóval szerkesztett. Mégsem vitatjuk: van lelke a filmnek, s vannak emlékezetes jelenetek is a bő 2 órás játékidő során. Katarzis ellenben nincs, pedig egy ilyen „nagy ugrás” esetében azért joggal vártunk emelkedett, magasztos pillanatokat!
Korrekt beszámoló, korrekt filmes lenyomat. Nem több. Sajnálatunkra…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése