2014. május 14., szerda

Joe


Tye Sheridan!
A Mud-ban akkorát alakított a srác, hogy tűkön ülve vártam az alig 18 éves fiatal tehetség legújabb filmjét.
Majd amikor jöttek a hírek, s a pozitív kritikák, melyek Nicholas Cage visszatérését zengedezték (a faszi végre ismét „játszik”!!!), és nem sokkal ezután a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is rendesen betérdeltek az alkotás előtt (Sheridan bezsebelte a Marcello Mastroianni-díjat!!!)… Szóval mindez még inkább felcsigázott…
Azonban mégsem azt kaptam a filmtől, amit vártam. Pedig egyáltalán nem rossz mozi ez…
Ellenben olyan lassan indul be, mint a filmbéli favágó, Joe tragacsa. És biza helyenként a következetesség is hiányzik az alkotásból. Vártam az ok okozati összefüggések mélyebb, részletesebb bemutatását..


David Gordon Green (Ananász expressz; Prince Avalanche) rendezői allűrjei azonban klasszul koordinálják az egyébként drámai közhelyekre épülő filmet. Tim Orr operatőr fakó filterei, és rendhagyó kamerakezelése szintén páratlan... Mindehhez párosul még a furcsa zajokból és hangeffektusokból álló „zene”. Így, mindez együtt, meglehetősen nyomasztó és kényelmetlen hangulatot teremt. 


Érdekesség, hogy a Sheridan által életre keltett Gary alkoholista apját a filmben egy bizonyos Gary Poulter személyesíti meg, aki tulajdonképpen mindvégig önmagát alakítja. Poulter ugyanis egy Austin-i homeless, az alkotók szó szerint az árokszélről „kukázták” a palit.
Sajnálatos módon Gary „Ozzy” Poulter nem sokkal a Joe forgatása után részegen egy tóba fulladt, 53 (!) éves volt… A filmet az ő emlékének ajánlották a producerek!


A Joe-t sokan túl málházósnak, körülményeskedőnek fogják találni – a mű vállaltan nem a nagyközönségnek készült… De ne feledjük, hogy Nicholas Cage hosszú idő után végre ismét bizonyítja, hogy ’96-ban azért nem puszira kapta az Oscar-t, Tye Sheridan pedig másodjára sem vallott kudarcot!
Ez egy különleges, érdekes, ’nem hétköznapi’ alkotás! Cage Pantera pólójáért külön jár a piros pont!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése