2014. május 4., vasárnap

House at the end of the street - Ház az utca végén


Eredetileg Jonathan Mostow, a Terminator 3. részének rendezője dirigálta volna a Ház az utca végén-t (nem csupán az ötlet, a forgatókönyv is az ő nevéhez fűződik!).
Végül aztán annyit csúszott a projekt (azaz a forgatás kezdete), hogy Mostow egyéb elfoglaltságai miatt rábízta a direktori teendőket a lemezlovasból lett rendező, Mark Tonderai-re. Aki bár kevésbé tapasztalt filmes, mint a forgatókönyvíró-direktor kolléga, de odahaza, a ködös Albionban már bizonyította tehetségét a viszonylag rendben lévő Hush c. para-horrorral. Mostow és a producerek bizalmat szavaztak hát neki. 


Nos, a rendezéssel nincs is probléma, és nagyjából a film feléig az sem túl zavaró, hogy egy teljesen sablonos sztorival állunk szemben: megviselt Anya a válása után tinédzser lányával egy helyes kisvárosba költözik. Természetesen az általuk bérelt házikó szomszéd telkén pár éve bestiális gyilkosságsorozat történt, s a pokol, ahogy az lenni szokott, hamarosan el is szabadul…
Mostow belecsempészett a történetbe egy kis romantikus szálat, amely képes fenntartani a figyelmet, és valamelyest kiemeli a House at the end of the street-et a hasonszőrű mozik tengeréből.  
Emellett az is nagy fór, hogy a 2012-ben már bőven sztár státuszban lévő Jennifer Lawrence rábólintott a főszerepre, így a mindenkori íratlan szabályt, vagyis „az ügyeletes húzónév projektbe vonását" is sikeresen abszolválták az alkotók.


Mostow ellenben nem tudta, hogy a jóféle thriller elengedhetetlen kritériuma az ütős befejezés. Továbbá a forgatókönyv igen sok kérdést vet fel – már alapvetően az események és a fordulatok létjogosultságát illetően is -, így, ha csupán a cselekményre összpontosítunk, szinte lehetetlenség komolyan venni a filmet - annyira logikátlan.
Ugyanakkor Lawrence kisasszony és a majd mindvégig vitathatatlanul jelen lévő feszültség azért nagyjából nézhetővé varázsolják az egyébként banális sztorit.
Viszont, ezen erényeivel együtt sem érdemel a film többet, mint:

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése