2014. május 30., péntek

Sister - Nővér


…ez a vagány kis klambó sílécekkel seftel. Lenyúlja a síparadicsomban hesszelő gazdag fösvényeket, majd túlad az „árun”. (De legalább elfogadható díjszabással ’dolgozik’ a srác!)
Simon mestere a szakmájának, ügyes „kereskedő”, igazi túlélő. 12 éves létére pl. önszorgalomból angolul tanul, hogy bővíthesse „vendégkörét”… 


A helyszín Svájc, de a kontextust figyelembe véve akár a szlovák Tátra egyik lepukkant szegletében is játszódhatna a történet.
A Sister tehát milka tehenektől mentes, sőt, helyenként annyira realisztikus és gyomorba vágó, hogy simán „felveszi a versenyt” depresszív hangulatteremtésben a kiváló kortárs román filmmel. (Az a jelenet pl., amikor a szeretetre éhes Simon arra licitál, hogy lefekvés előtt picit a „nővéréhez” bújhasson és kapjon némi kis gyengédség-morzsát, több, mint zavarba ejtő.)


Ursula Meier drámája nem véletlen aratott osztatlan sikert 2012-ben Berlinben, s a direktor asszony nem pusztán a szerencsének köszönhetően nyerte el a legjobb rendezésért járó Ezüst-medve díjat sem.
Kőkemény szociográfia a film, remek, érzékletes metaforákkal (hegy=menny; völgy=pokol) és nagyszerű lélekábrázolással. Valószínűleg az amerikaiak ezt divatosan coming-of-age mozinak hívnák, de Simon kálváriájában valójában nincs semmi magasztos… és pláne nincs katarzis. ...sem pedig „érkezés”.
A sípálya kihal, a hótakaró elolvad, lehet ismét dagonyázni a sártengerben…
Welcome to the real world! 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése