2014. május 15., csütörtök

Trick 'r treat - Adsz vagy kapsz


Michael Dougherty rendező nem sokkal a film elkészülte után már annak folytatásairól beszélt, illetve kilátásba helyezte, hogy a következő részekben már egy egészen új, ördögibb szemszögből ábrázolná a Helloweent. Vagyis az elszánt direktor egy komplett, több fejezetes sorozatot (ún. horror-antológiát) szeretett volna forgatni - a zsákosfejű kis szörnyecske „főszereplésével”.
Erre egyelőre azonban nem sok esély van, hiszen a stúdió nem igazán tapsikolt örömében Dougherty ötletét hallva. Már eleve a szóban forgó 2007-es film forgalmazása is kiváltképp döcögősen indult. Az amerikai mozibemutató bő egy évet, míg a dvd-megjelenés majd két évet csúszott. Hazánkba pedig szintén óriási késéssel, valamikor 2010-ben ért el a Trick ’r treat. 


A film azért bezsebelt egy-két fontosabb díjat. A 2008-as Screamfest-en pl. annyira szerette a közönség, hogy egyöntetűen megszavazta neki az Audience award-ot. De a Toronto After Dark Film Festival-on is jól szerepelt az alkotás...
Szóval: horror-vígjáték. Ez a meghatározás azért egy icipicit sántít. Inkább abszurd rémmesének mondanám a Trick ’r treat-et, mely vitathatatlanul az utóbbi évek egyik legkülönösebb horror-projektje. 


A cselekmény Helloween napján – helyesebben éjszakáján - játszódik, s több történetszál fonódik egymásba. Van itt minden, amely elegendő ahhoz, hogy egy bizarr, „Stephen King-i” alapszituáció bontakozhasson ki: a helyi középiskola aberrált igazgatója például emberi fejekből készít töklámpást a fiacskájával, az áldozata pedig nem más, mint a Tapló télapó kisgömböce, a göndör fürtös Bret Kelly. Eközben Piroska és a farkas sztorija is megelevenedik Anna Paquinnal - igen sajátságos módon. Majd mindennek fejébe kapunk egy kisvárosi szellemhistóriát is, élőhalottastul, jól átsütve, mégis véresen.
A Vancouverben forgatott Adsz vagy kapsz érdekes próbálkozás, üde színfolt a horror műfajon belül. A rövid, alig 90 perces műsoridő jól tele lett tömködve történéssel, így igazán a lendülettel sincs komolyabb probléma. A szimultán szerkesztés is fasza ötlet, ugyanakkor a mondanivaló azért meg-megbicsaklik. Értem én, hogy ez egy klasszikus, tradicionális rémmese, ahol a „szabályok” kulcsfontosságúak – ez konklúzióként ugye aztán el is hangzik -, de azért elvártam volna egy kicsit elmésebb lezárást. 


Stephen King elkötelezett rajongóinak, a horror műfaj kedvelőinek, és a finom borzongásra vágyóknak készséggel ajánlom a filmet! A frászt ugyan nem hozza ránk teljes egészében – ahhoz túlságosan abszurd, és komolytalan – de filmművészeti kuriózumként bőven megállja a helyét. Ügyes! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése