2014. május 20., kedd

Robocop - Robotzsaru


Sosem rajongtam igazából a Robocop franchise-ért. És az a nagy büdös helyzet, hogy a 2014-es verzió sem tudott meggyőződéses fanná varázsolni.
Az még hagyján, hogy Joel Kinnaman irtó béna Alex Murphy, hiszen Peter Weller sem volt egy Oscar-díjas színészóriás a Verhoeven-féle eredetiben. De: azért ha már reboot, elvárható lett volna a CGI mellett, hogy a 2014-es megfejtés legalább nyomokban hordozzon magában egy kis eredetiséget. 


Úgy tűnik, minden valamirevaló rendező készít élete során legalább egy szar filmet. José Padilha számára ez a pillanat most jött el először. Pedig, ha jól belegondolunk, egy csomó érvet fel lehetett volna sorakoztatni - az előzetes hírek alapján - amellett, hogy az új Robotzsaru valami über nagy faszaság lesz. Kiindulópontként itt van mindjárt Padilha, aki a Tropa de elite-vel új színt vitt (brazilként!!!) az akció zsánerbe. A dél-amerikai direktor már alapból garantálhatta volna a minőséget. De Gary Oldman, Michael Keaton és Jackie Earle Haley neve is kifejezetten jól cseng. Akkor hol itt a probléma?
’87-ben még óriási szenzáció volt egy ilyen jellegű sztori. Nem beszélve arról, hogy Verhoeven filmje kiváltképp „kemény” és véres volt, s jó nagy adag társadalomkritikával is bírt. Padilha 2014-es alkotása azonban Samuel L. Jackson figuráján keresztül próbál „okosságokat” közölni – amolyan szarkasztikus módon, „kritikai éllel” -, de inkább válik nevetségessé, mint elgondolkodtatóvá. 


Bár bevallom, nem is nagyon vártam mélyebb tartalmat a filmtől. Csupán egy jó kis csihi-puhira számítottam, de az az igazság, hogy a „zúzdára” is majd másfél órát kell várnunk, és még az sem üt olyan nagyot. Vajon mire tapsolták el az alkotók azt a cirka 100 millió dollárt?
Stílustalan, unalmas és béna az új Robotzsaru. Az év egyik legnagyobb csalódása.
A mozi kasszáknál sem teljesített túl jól a film - reméljük, hogy ebből „okulva” nem is szövik tovább a franchise-t. Ilyen reboot-okra semmi szükség. 

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése