2014. május 9., péntek

Barney's version - Barney és a nők


Parádés!
A Barney és a nők egyszerű kis romkomnak álcázza magát, de valójában sokkal, de sokkal több annál!
A forgatókönyv Mordecai Richler kanadai esszéista ’Így látta Barney’ c. regénye alapján készült.
A magyar származású producer, Robert Lantos – Richler közeli jó barátja – kérte fel az írót a könyv átdolgozására. Mindez még a 2000-es évek legelején történt. Richler 2001-es sajnálatos halála azonban késleltette a forgatókönyv tényleges megszületését, mivel Lantos nem akarta, hogy rossz kezekbe kerüljön a történet. Így kivárta a megfelelő alkalmat, és végül Michael Konyves – a szintén magyar származású, de Kanadában élő, elsősorban tv filmes writer – fejezte be, és polírozta tökéletesre a sztorit 2010-ben. 


Tökéletesre! Mert bizony a Barney’s version majdhogynem tökéletes alkotás. Komplex, egy csipetnyit alternatív, de mégis fogyasztható mozi. ...s hiába tartalmaz vígjátékokat megszégyenítő, oltári poénokat és idézhető, emlékezetes párbeszédeket, komédiának túlontúl drámai és "mély".
Érdekes, hogy Richard J. Lewis rendező, aki olyan filmeket jegyez, mint a Kutyám Jerry Lee 3. és jószerivel inkább a tv-s világban ismert (CSI epizódok, és akció sorozatok fűződnek többnyire a nevéhez), tulajdonképpen tökéletes arányérzékkel és kiváló ízléssel, megfelelő érzékenységgel nyúlt ehhez a csodás, megható történethez. 


Paul Giamatti Golden Globe-ot nyert zseniális alakításához olyan kiváló színművészek segédkeznek, mint Minnie Driver (még sosem volt ennyire meggyőző…), Rosamund Pike és a Barney apját nagyszerűen életre keltő, főként a humoros jelenetekért felelős Dustin Hoffman.


Válás, szerelem, kapcsolatok, az élet kuszasága. Valójában semmi sem egyértelmű, nincsenek "nyílegyenes" érzelmek, sem pedig egzakt válaszok. Minden sokkal bonyolultabb annál, mint gondolnád.
Paul Giamatti for President!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése