2014. május 19., hétfő

The kings of summer - A nyár királyai


Tele van a tököd az aggodalmaskodó ősökkel? Idegesít a Mutter folytonos lamentálása? Lázadsz a fater idióta, maradi szabályai ellen? Kurvára nincs kedved magadba diktálni nap mint nap Anyu híg zöldséglevesét?
Építs egy házikót a haverjaiddal a kerek erdő közepén, szarj le mindent, légy férfi, vonulj el a „civilizáció” elől!
A 2013-as Sundance Zsűri Nagydíjára jelölt The kings of summer hősei tini korban lévő, belevaló srácok, akik megelégelik a szülők aggályoskodásait, és elhatározzák, hogy önfenntartó, remete életmódot folytatva a természetbe teszik át székhelyüket. Na jó, egy kis Kentucky Fried Chicken azért belefér…


Aranyos film ez, vérbeli feel good movie, nagyon erős képekkel - melyen a nyár gyönyörű fényei szűrődnek át. Biaggio figurája telitalálat, de a főszereplő Joe enyhén szociopata faterjának is köszönhetünk jó néhány felejthetetlen jelenetet.
Kiváló a soundtrack, csodás a helyszín, nagyszerű a hangulat. Az egész alkotásból egyfajta gyermeki gondtalanság árad – ez utóbbi tán a legfőbb erénye A nyár királyainak.
Mindemellett a film ügyesen vegyíti a nosztalgiát a humorral! Tuti, hogy te is permanens, jóleső mosollyal az arcodon fogod végigülni a 3 kisvárosi srác történetét. „…bár én is velük építhettem volna a kunyhót… és együtt ugorhattunk volna óriási seggest a szikláról a bányatóba…”
A főszereplő Nick Robinson – ezidáig inkább csak televíziós sorozatokban vigéckedett – tehetséges srác. A bajuszt kellő férfiassággal viseli, de az autentikus kamaszos arckifejezéseket is – ’kis’ képzavarral élve – csuklóból hozza.  


Moises Arias (Végjáték; Gru2) úgy lesz a The kings of summer vicces karaktere, hogy egy pillanatig sem válik ripaccsá. Biaggio valóban humoros, valóban esetlen: a végletekig 'gyermeki'… Miként maga a film is – abszolút jó értelemben véve... 
Wes Anderson elkötelezett híveinek, a coming-of-age történetek rajongóinak, és azoknak, akik egy kedves, szerethető mozira vágynak!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése