2014. május 20., kedd

L'amour dure trois ans - A szerelem három évig tart


Végig az járt az eszemben A szerelem három évig tart megtekintése közben, hogy „igen, a franciák tudnak jó, stílusos közönségfilmet készíteni – mi meg nem”…
Pedig nincs itt nagy ’megfejtés’: a film olyan, amilyennek egy romantikus vígjátéknak lennie kell. Bájos és magával ragadó.
Viszont ami végérvényesen elviszi a balhét – mondjuk egy magyar hasonszőrű alkotással szemben – az az, hogy a franciák mernek önmaguk lenni, mernek a rájuk olyannyira jellemző ízlésességgel ’közölni’, és nem átallnak visszanyúlni a tradícióikhoz. 


…finom irodalmi hatás is érezhető, szinte mindvégig: Foenkinos, Villamonte, de még Vian neve is felsejlett bennem, miközben azért azt is fontos leszögezni, hogy Frédéric Beigbeder szerzői filmje bőven megmarad a szórakoztatáson innen. Vagyis senki ne várjon Truffaut-i mélységeket. 


A szerelem három évig tart korántsem hibátlan mozi, ugyanakkor két olyan szuggesztív főszereplővel rendelkezik Gaspard Proust és a szuperbájos Louise Bourgoin személyében, akik rögtön, már a film első néhány percében kivívják a szimpátiánkat, s az irántuk érzett rokonszenvünk ki is tart a játékidő végéig.
Ha nem is bravúros, de mindenképp figyelemreméltó A szerelem három évig tart.
Franciásan elegáns.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése