2014. május 19., hétfő

Jack Ryan: Shadow recruit - Jack Ryan: Árnyékügynök


25 deka James Bond, csipetnyi Jason Bourne, egy evőkanál Ethan Hunt. Nagyjából ennyi a recept.
A Jack Ryan egy réges régi klasszikus franchise reboot-ja – de nagyon szereti mostanában Hollywood ezt a szót csócsálgatni… -, amely Tom Clancy, az egyébként kiváló krimi szerző ügynök karakterére épít. A stúdió viszont jobban tette volna, ha megtartja az eredeti, agyafúrtabb sztorit, mert így sajna elég felemás lett a végeredmény. 


Amint fentebb is utaltam rá, David Koepp forgatókönyvíró nem tett egyebet, csupán „klasszul” összedolgozta Ryan karakterébe a már jól bevált titkos ügynök attribútumokat. Ez azonban bőven kevésnek bizonyult egy lebilincselő, tempós kémfilmhez.
Kenneth Branagh nagy művész, de ebbe a melóba most bizony beletört a bicskája. Bár ilyen gyengécske szkripttel nem csoda, hogy nem tudott zöld ágra vergődni a színész-rendező. Azért természetesen picit ő is sáros abban, hogy a Jack Ryan nem több, mint egy szimpla, csetlő-botló, akciómentes akciófilm. 


Dramaturgiai melléfogások (Ryan csaja ugyan mi a faszért megy Moszkvába, és miért bólint rá egyből a veszélyesnek tűnő feladatra??), sematikus rossz fiú (Branagh olyan, mint egy kikarikírozott, teljességgel ártalmatlan Bond-gonosz) jellemzik az alkotást, amelyben egy béna Kevin Costner, egy erőlködő, jobb sorsra érdemes Chris Pine, és a mindig kényszeredetten - de cukin - vigyorgó Keira Knightley próbálják menteni a – nem feltétlenül – menthetőt.
A film azért vélhetően nagyjából vissza fogja köhögni a belefektetett 60 millió dollárt, jöhet tehát a folytatás; de reméljük, hogy Jack Ryan jövőbeni kalandjai érdekfeszítőbbek, izgalmasabbak és furfangosabbak lesznek a mostaninál.
Biztos vagyok benne, hogy utólag már Branagh is érzi, hogy ez így annyira nem okés…

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése