2014. május 8., csütörtök

The East - A Kelet


„Mi vagyunk a Kelet, és ez csak a kezdet!”
Jó néhány minőségi politikai thriller készült az elmúlt évtizedben, de az öko-terrorizmus témája egészen idáig elkerülte a filmesek figyelmét. Pedig kifejezetten érdekes terep ez - s felettébb aktuális is.
A Kelet egy anarchista csoport, mely olyan nagyvállalatok fejeseit „szívatja” furábbnál furább módszerekkel, amelyek eltitkolt környezeti ártalmakkal sújtják az anyaföldet. Ebbe a szervezetbe épül be Sarah, a fiatal, egykori FBI ügynöknő, egy biztonsági cég megbízásából. Feladata, hogy minél több információt gyűjtsön be a csoportról, miközben az aktivistákkal eltöltött napok hatására valami benne is elkezd mocorogni, és megváltozik az ügyhöz való hozzáállása.
Ez így elég sematikusan hangzik, de hidd el, Zal Batmanglij rendező, és a főszereplő indie üdvöske, Brit Marling egy nagyon jó tempójú, érdekes szkriptet hozott össze.


Nehéz azonban megfogni egy ilyen összetett témát anélkül, hogy a közhelyeket elkerülje az ember. Frázisok tekintetében tehát A Kelet is „igen jól teljesít”, ugyanakkor szerencsére nem fut bele gejl, grandiózus nagyjelenetekbe, és prédikálni sem prédikál direktbe.
A The East thrillerként is maximálisan megállja a helyét, hiszen remek karakterekkel dolgozik, és okos csavarokkal tartja fent a figyelmet. 


A film aztán végül határozott állásfoglalás, és mélyebb értelmezés helyett inkább "megúszósan" egyszerűbb konzekvenciákat von le, de mivel érdekes kérdéseket feszeget, és igyekszik elkerülni a hipokrita modort, a hibáival együtt is figyelemreméltó alkotásnak tekinthető. 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése