2017. június 7., szerda

The Discovery


Egy újabb érdekesnek tűnő Netflix-mozi, méghozzá nem is akármilyen szereposztással és stábbal!
Robert Redford van akkora gigászi sztár és legenda, hogy bármikor, bármilyen minőségben szívesen látjuk a vásznon. Jason Segel-ről a David Foster Wallace biopic (A turné vége) óta tudjuk, hogy nem csak komikusként, hanem drámai szerepben is képes tisztességesen helyt állni.
A kétszeres Oscar-jelölt Rooney Mara pedig mindig tud meglepetést okozni, kiválóan választ szerepet és mindig üde színfoltja az éppen aktuális mozinak. 


A The discovery alaphelyzete már önmagában rendkívül figyelemreméltó. Egy olyan alternatív valóságban járunk, amelyben a Redford által alakított vátesz, tudós-próféta arra a nem elhanyagolható felfedezésre jut, hogy az élet végeztével lelkünk - az egyén - új szellemi síkra lép. Vagyis az örökkévalóság kézzel fogható valóság. Mindezt a fickó tudományos kísérletei által egyre hathatósabban és cáfolhatatlanabbul alá is támasztja. 


És természetesen, egy ilyen áttörő felfedezés követőkre is lel! Egyre többen lesznek hát öngyilkosok: „Mit nekünk földi élet, ha aztán valami sokkal fennköltebb és maradandóbb vár”.
A történetben Segel karaktere, a Redford által megformált tudós fia képviseli az ellenpólust. Will erősen megkérdőjelezi apja ténykedését és szerepvállalását.


Eszméletlen erős téma, amely végül meghaladta az alkotók képességét, s jócskán túlnőtt rajtuk.
Természetesen nem kapunk tudományos magyarázatot. Hogyan is kaphatnánk? Charlie McDowell filmje filozofikus és transzcendens irányból közelít – rendkívül titokzatos és misztikus -, de nem több mint triviális, kezdetleges, átgondolatlan eszmefuttatás. 


McDowell 2014-es bátor The one I love-ja alapján joggal gondolhattuk, hogy a The discovery, még ha rázós is a téma, egy okos, intelligens mozi lesz. Sajnos azonban, hiába egy-két valóban remek megoldás, a sztori következetlen, a szkript kiforratlan. 


Így Redfordék túlvilág-keresős misztikus drámája egy kidolgozatlan, de jóféle ötlet szintjén marad, amely ráadásul egy kifejezetten bazári, zavaros és megúszós lezárással operál. 

50% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése